Biomimetica / biomimicry

Biomimetica of biomimicry is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken.

Index:

Introduction

Links

Biomimetica is gebaseerd op 3,8 miljard jaar evolutie, waarbij de beste ideeën en aanpassingen het overleven. Opvallend daarbij is dat een organisme bijna nooit zijn eigen leefomgeving vervuilt, vergiftigt of onleefbaar maakt.

Er zijn drie grote takken binnen deze discipline: Vorm, materialen en ecosystemen. Nabootsen van vormen kan resulteren in een doeltreffende energie-efficiëntie van de toepassing (mixers, ventilatoren, windturbines). Onderzoek naar materialen en productieprocessen uit de natuur kan veel toxische (neven-)producten uit de huidige industriële processen bannen. Het bestuderen van ecosystemen kan heel onze vervuilende wegwerp-economie omzetten in een gesloten systeem van recyclage. Het woord biomimetica is samengesteld uit de Griekse woorden “βίον”, uitgesproken als “bion”, en mimetica en betekent letterlijk ‘nabootsen van het leven’. Enkele voorbeelden van biomimetica zijn:

  • Plakband geïnspireerd door gekko’s
  • Energie-efficiënte gebouwen geïnspireerd door termietenheuvels
  • Antibacteriële oppervlaktes geïnspireerd door rood zeewier
  • Zelfreinigende materialen gebaseerd op de lotusbloem
  • Pigmentvrije verf geïnspireerd door de pauwenstaart
  • Niet uitdrogende of verdampende, verstoppingsvrije sluiting voor Inkjet printerkoppen gebaseerd op siliconen olie van het menselijk oog

Links:
Biomimicry 3.8

BiomimicryNL

Bionica Innovatie en Expertise Centrum

Biomimicry Europa

University of Applied Sciences (Fachhochschule), Potsdam, Germany. Biomimicry, Architecture influenced by systems of nature, Exhibition of Buildings & Projects

WUR Biomimetica

Deel: