Wiki Category: Huishouden

Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

Als je nog nooit een ramp hebt meegemaakt, is het misschien lastig om je voor te stellen op welke situaties je je moet voorbereiden. Misschien denk je aan een overstroming, en dat is in bepaalde delen van het land inderdaad een reëel risico. Of je huis een grote kans loopt om te overstromen, kun je nagaan op de website Overstroomik.nl. De website Risicokaart.nl laat ook andere risico’s zien op straatniveau. De overheid noemt op de website Denkvooruit.nl ook extreem weer, een storing in de stroom- of watervoorziening en een aanslag als mogelijke risico’s.

❗❗ Noodpakket

Het is onmogelijk om je op alle mogelijke risico’s voor te bereiden. Toch noemt de overheid een aantal dingen die iedereen huis zou moeten hebben bij wijze van noodpakket:

☐ Zes liter water per persoon in flessen. Dat is genoeg voor 2 dagen.
☐ Houdbaar voedsel, zoals noten, groente in blik en gedroogd fruit.
☐ Radio op batterijen, smartphone met powerbank.
☐ Zaklamp met extra batterijen, kaarsen en lucifers.
☐ EHBO-doos met gebruiksaanwijzing.
☐ Dekens om warm te blijven.
☐ Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent.
☐ Contant geld.
☐ Gereedschap, zoals hamer, zaag en kniptang.
☐ Desinfecterende gel, wc-papier, natte doekjes, maandverband, tandpasta en tandenborstel.
☐ Kopieën van identiteitsbewijzen en een lijstje met belangrijke telefoonnummers.
☐ Reservesleutels van huis en auto.
☐ Waterdichte rugzak, zodat je je noodpakket makkelijk kunt meenemen als je plotseling moet evacueren.

❗ Geen ramp? Toch handig!

Bij (gespecialiseerde) outdoorwinkels vind je nog veel meer handige tools die bij een ramp goed van pas komen. Maar misschien hoef je ze niet ongebruikt in je waterdichte rugzak te laten zitten. Ook bij survivallen, op vakantie en bij avontuurlijke wandelingen en fietstochten kun je veel plezier hebben van bepaalde gadgets.

Jerrycan

Kampeerders kennen de (opvouwbare) jerrycan, waarmee je gemakkelijk vijf of tien liter water tapt voor later gebruik. Als je ver van de bewoonde wereld bent, kan een opvouwbare jerrycan goede diensten bewijzen. Ook in je noodpakket thuis hoort een jerrycan thuis, zodat je snel een grote hoeveelheid water kunt opslaan.

Waterfilter

Ben je gewend om altijd een flesje water bij je te hebben, dat je steeds bijvult met kraanwater? Reuze handig in Nederland, want een kraan met drinkbaar water is nooit ver weg. Maar wat nu als er een storing is in het waterleidingsysteem? Of als je een lange wandeling maakt of wildkampeert in het buitenland? Je hebt dan misschien wel water in de buurt, maar kun je dat ook veilig drinken? Wel als je het oppervlaktewater filtert met een waterfilter met actieve koolstof. Een goed waterfilter haalt praktisch alle bacteriën en andere onzuiverheden uit het water, zodat het veilig is om te drinken. Als je ernstig vervuild water gebruikt, bijvoorbeeld uit een grote rivier, dan is het verstandig om na het filteren nog een waterzuiveringstablet toe te voegen. Let er bij het kopen van een waterfilter op hoe lang het filter meegaat, met andere woorden: hoeveel liter water je ermee kunt filteren. Verder kunnen er verschillen zijn in de schadelijke stoffen die het filter tegenhoudt.

Handwarmers

Je zal maar lange tijd buiten of in een onverwarmde ruimte moeten bivakkeren terwijl de temperatuur daalt. Warme kleren en dekens horen in ieder noodpakket thuis, maar soms is dat niet genoeg. Dan is het fijn om handenwarmers te hebben, te koop bij outdoorwinkels. Er zijn handwarmers die werken op aanstekerbenzine, andere zijn oplaadbaar. Ze geven zes tot tien uur warmte af. Er zijn ook wegwerphandwarmers. Dat zijn zakjes waar je in kunt knijpen om de warmteafgifte te activeren. Erg handig, maar de houdbaarheid is beperkt.

Glowsticks

In een noodsituatie heb je soms vooral licht nodig om zelf gezien te worden, bijvoorbeeld als je niet meer verder kunt en gevonden wilt worden om hulp te kunnen krijgen. Wil je in zo’n situatie zuinig zijn met je zaklamp of zijn je batterijen op? Dan ben je blij als je een voorraadje glowsticks bij je hebt. Deze hoef je maar te breken en ze geven tot twaalf uur lang licht. Glowsticks of breekstaafjes zijn te koop in verschillende neonkleuren. Je kunt een glowstick ook gebruiken om je tent makkelijk terug te kunnen vinden in het donker of gewoon als versiering.

Draagbaar zonnepaneel

Het geeft een prettig gevoel om je eigen energievoorziening bij je te hebben. Een draagbaar zonnepaneel werkt niet overal en altijd, maar kan goede diensten bewijzen als je buiten bent op een zonnige dag en je powerbank net leeg is. Je kunt er ook rechtstreeks je telefoon mee opladen. Er zijn wel grote capaciteits- en kwaliteitsverschillen tussen draagbare zonnepanelen. Laat je dus goed adviseren.

Multitool of multifunctioneel zakmes

De overheid raadt gereedschap aan in je noodpakket, maar hoe realistisch is het dat je een hamer, zaag en kniptang in een rugzak klaarzet? Een multitool is makkelijker mee te nemen, zelfs zonder rugzak. Natuurlijk kun je er niet hetzelfde mee als met een complete gereedschapskist, maar wel heel veel. Multitools hebben uiteenlopende onderdelen, zoals verschillende messen, tangen, schroevendraaiers en draadknippers, een fles- en blikopener, een vijl, een priem, een zaag en een karabijnhaak. Punten van aandacht bij het kopen van een multitool zijn het gebruiksgemak (werken de scharnieren soepel en kun je snel het gereedschap van je keuze uitklappen?) en de scherpte van messen en knippers.

Links:
Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

Een frisse douche: zo kom je van een stinkend doucheputje af

Waarom stinkt het doucheputje?

De stank uit de doucheput kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een verstopping veroorzaakt door haren en zeepresten. Deze resten worden nat en dan komt er een vieze lucht vanaf. Of zorgen zelfs voor een blokkade, waardoor het water niet goed doorloopt. En water wat blijft staan in de afvoer, gaat stinken. Maar de stank kan ook veroorzaakt worden door schimmels die in de afvoer leven. Schimmels en bacteriën leven graag in een warme, vochtige ruimte. En ze geven een vieze geur af.

Zo kom je van de geur af

Om te beginnen is het belangrijk om de doucheput regelmatig schoon te maken. Als je dagelijks doucht, is het slim om de doucheput ook elke dag schoon te maken. Dat hoeft niet extreem uitgebreid. Zorg dat je na het douchen alle zeepresten wegspoelt en haal de haren uit het putje. Pak een spons en een sopje en maak het putje schoon. Hierdoor voorkom je in de toekomst dat het gaat stinken.

Cola in de strijd tegen ontstoppingen

Heb je een fles cola in de kast staan? Dat komt goed uit, want dit werkt tegen de ontstopping. Giet de (regular) cola door het putje. Zeepresten verdwijnen op magische wijze door het koolzuur en fosforzuur dat in cola zit. Laat de cola wel goed inweken, minstens een half uur. Daarna spoel je kokend water door het putje en je hebt weer een schone, frisse doucheput.

Ontstoppen met baking soda en azijn

Merk je tijdens het douchen dat het water niet meer goed wegloopt? Ontstop het putje dan. Bijvoorbeeld door een kopje baking soda en direct daarna een kopje azijn in het putje te gooien. Samen zorgen deze middelen voor een bruisende reactie. Hierdoor komt de vuile aanslag van de afvoer. Laat het goedje een paar uur intrekken voordat je het met kokend water wegspoelt.

Pak de ontstopper maar

Helpen alle genoemde middelen niet? Dan is een ontstoppingsveer handig. Dit is een springveer die door de leidingen past. Of gebruik gewoon een ouderwetse ontstopper. Deze zet je over het doucheputje heen, waardoor ‘ie vacuümtrekt. Daarna beweeg je met de steel op en neer. Omdat de ontstopper vacuümtrekt, trek je zo de ontstopping los. Spoel door met kokend water en voilà. Je doucheput loopt weer goed door.

Tip: gebruik de ontstoppingsveer in combinatie met backing soda en azijn, zodat je het extra goed reinigt en ontstopt.

Chemische middelen in de strijd tegen een ontstopping

Naast huis-tuin-en-keukenmiddelen kun je ook chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken. Je laat het middel een tijdje intrekken en daarna spoel je de afvoer door met heet water. Check wel voor gebruik de gebruiksaanwijzingen. Sommige materialen kunnen niet goed tegen chemische middelen. En je bent verder van huis als je lekkage krijgt, doordat het middel je afvoer aantast.

Let op
Gebruik het chemische ontstoppingsmiddel niet in combinatie met andere middelen, omdat het je gezondheid kan schaden. Zo kan de combinatie van azijn en chemische ontstoppingsmiddel zorgen voor giftige gassen waarvan je ziek kunt worden. Bewaar het ontstoppingsmiddel ook altijd uit de buurt van kinderen. Heb jij of een kind het middel toch binnengekregen? Spoel de mond meteen met water en neem contact op met je huisarts.

Stinkend doucheputje als het heeft geregend

Wanneer het na een regenbui naar een riool stinkt in de douchecel, werkt het ontluchtingssysteem niet goed. Bijvoorbeeld omdat de ontluchtingspijp op het dak verstopt zit met bladeren. Check daarom of deze pijp ontstopt moet worden. Een andere oorzaak van de stank, is omdat het riool is leeggezogen. Er is een onderdruk in het riool ontstaan, waardoor de afvoer droog komt te staan in de sifon, ook bekend als zwanenhals, waterslot of stankafsluiter. Zet de douche weer even aan, zodat er weer water in de sifon komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je niet maandelijks je doucheput te hoeven ontstoppen. Je voorkomt een stinkend putje door het doucheputje goed schoon te houden. En maak het jezelf gemakkelijker: zet een rooster op het putje. Dit houdt de haren tegen, zodat je deze na elke douchebeurt makkelijk verwijdert zonder het hele doucheputje uit elkaar te hoeven halen.

Links:
Een frisse douche: zo kom je van een stinkend doucheputje af

Ga naar de inhoud