Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zuid-Afrika: arresteer Poetin! – petitie

4 mei 2023 - 31 juli 2024

Poetin wordt gezocht voor oorlogsmisdaden, maar dat weerhoudt hem er niet van een reis naar Zuid-Afrika te plannen.

Zuid-Afrika is wettelijk verplicht hem op te pakken, maar Poetin gokt erop dat ze dat niet zullen doen — en de overheid beslist op dit moment wat ze gaan doen! Grote publieke druk zou het verschil kunnen maken — laten we met een miljoen mensen Zuid-Afrika oproepen om heel duidelijk te maken dat ze Poetin zullen arresteren als hij de reis doorzet. Wanneer onze oproep oorverdovend is, zullen we de Zuid-Afrikaanse media ermee overspoelen! Over de hele wereld hielden we onze adem in toen het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitvaardigde voor Poetin wegens oorlogsmisdaden tegen kinderen. Maar zolang hij niet wordt gearresteerd, zijn we geen stap dichter bij gerechtigheid.

Poetin gokt erop dat het niet zover zal komen. Daarom is hij van plan in augustus naar Zuid-Afrika af te reizen — hoewel de overheid daar wettelijk verplicht is hem te arresteren. Als zijn reisje doorgaat, zou dat een aanfluiting voor het internationaal recht zijn! Maar daar kunnen wij een stokje voor steken. Het lijkt erop dat de Zuid-Afrikaanse overheid verdeeld is, en een groot internationaal protest kan weleens het verschil maken. Met een miljoen stemmen kunnen we Zuid-Afrika oproepen heel duidelijk te maken dat Poetin gearresteerd zal worden als hij uit het vliegtuig stapt — als onze oproep luid genoeg is, overhandigen we ze rechtstreeks aan de president van Zuid-Afrika in de kranten die hij leest aan het ontbijt!

Het lijkt misschien onmogelijk om Poetin ter verantwoording te roepen, maar oorlogsmisdadigers en dictators zijn al eerder voor de rechter verschenen. Nazi-leiders hebben terechtgestaan in Neurenberg, de Chileense dictator Pinochet is gearresteerd in het VK en de Servische oorlogsmisdadiger Mladić is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. We mogen de hoop op gerechtigheid niet opgeven.

Dit is het moment! De president van Zuid-Afrika heeft ermee gedreigd uit het Internationaal Strafhof te stappen, maar krabbelde bijna meteen terug. Nu zegt een overheidsfunctionaris dat Poetin moet wegblijven als hij niet gearresteerd wil worden. Dit verhaal krijgt veel media-aandacht en Zuid-Afrika staat onder druk om hun standpunt te verduidelijken — een miljoen stemmen voor gerechtigheid kunnen ervoor zorgen dat Zuid-Afrika belooft hem te arresteren! De beslissing wordt op dit moment genomen. Dus sluit je aan, en laten we samen eisen dat Zuid-Afrika de kant van de Oekraïense kinderen kiest boven Poetin door te verklaren dat hij gearresteerd wordt als hij Zuid-Afrika binnenkomt!

Links:
Zuid-Afrika: arresteer Poetin!

#UkraineRussianWar #UkraineRussiaCrisis Russisch-Oekraïense oorlog / Russisch-Oekraïens conflict (2021-…)

Arrestatie ligt op de loer als Poetin naar Zuid-Afrika reist: durft hij het risico aan? (AD)

Situation in Ukraine: ICC judges issue arrest warrants against Vladimir Vladimirovich Putin and Maria Alekseyevna Lvova-Belova (ICC)

ICC to plead for extra money to pursue Russian war crimes in Ukraine (The Guardian)

Russia: ICC’s arrest warrant against Putin a step towards justice for victims of war crimes in Ukraine (Amnesty International)

S Africa backtracks on quitting ICC, blames communications error (Al Jazeera)

Putin ICC warrant debate goes on in South Africa: What to know (Al Jazeera)


Gegevens

Begin:
4 mei 2023
Einde:
juli 31
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud