Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

1 juli 2023 - 30 juni 2024

De vrijmaking van slavernij wordt jaarlijks op 1 juli gevierd als KetiKoti (ketenen verbroken), voorafgaand aan deze dag wordt in juni de KetiKoti-maand gehouden, waarin aandacht wordt gevraagd voor het slavernijverleden, op deze datum in 2023 start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, om te herdenken dat het dan 150 jaar geleden is dat de slavernij daadwerkelijk in de praktijk in Nederland werd afgeschaft.

Slavernij of lijfeigenschap is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon. De persoon die het bezit is, wordt slaaf genoemd, naar het Balkanvolk (Slavische volkeren) dat na de oudheid eeuwenlang de belangrijkste leverancier was van slaven. Op 1 juli 1863, dertig jaar na het voorbeeld van de Britten, klonken 21 kanonschoten in Paramaribo en werden de slaven vrije mensen. Het zou nog 10 jaar (1873) duren voor de slavernij daadwerkelijk in de praktijk werd afgeschaft.

De Nederlandse regering betaalde een schadevergoeding van 300 gulden per slaaf aan de eigenaars ter compensatie voor het verloren eigendom. Slavenhouders maakten vlak voor de afschaffing extra jacht op weglopers om zoveel mogelijk compensatiegeld op te strijken. Slavernij komt nog steeds op veel plekken in de wereld voor, hoewel het vrijwel overal illegaal is. Naar schatting 100 miljoen mensen leven nog in een situatie waarin ze gedwongen worden tewerkgesteld.

Links:
Herdenkingsjaar Slavernijverleden 1 juli 2023 tot 1 juli 2024

Agenda – Staat en Slavernijverleden: Het koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen – publicatie

Agenda – #1JuliVrij : Ik neem vrij op 1 juli – Schrijf en fotodeel actie

Gegevens

Begin:
1 juli 2023
Einde:
juni 30
Evenement Categorieën:
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud