- Dit evenement is voorbij.
#KetiKoti #Slavernij afgeschaft in NL (1863) / Dag der Vrijheden / Emancipation Day 2024
1 juli 2024
De vrijmaking van slavernij wordt jaarlijks op 1 juli gevierd als KetiKoti (ketenen verbroken), voorafgaand aan deze dag wordt in juni de KetiKoti-maand gehouden, waarin aandacht wordt gevraagd voor het slavernijverleden.
Slavernij of lijfeigenschap is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon. De persoon die het bezit is, wordt slaaf genoemd, naar het Balkanvolk (Slavische volkeren) dat na de oudheid eeuwenlang de belangrijkste leverancier was van slaven. Op 1 juli 1863, dertig jaar na het voorbeeld van de Britten, klonken 21 kanonschoten in Paramaribo en werden de slaven vrije mensen. Het zou nog 10 jaar (1873) duren voor de slavernij daadwerkelijk in de praktijk werd afgeschaft. De Nederlandse regering betaalde een schadevergoeding van 300 gulden per slaaf aan de eigenaars ter compensatie voor het verloren eigendom. Slavenhouders maakten vlak voor de afschaffing extra jacht op weglopers om zoveel mogelijk compensatiegeld op te strijken. Slavernij komt nog steeds op veel plekken in de wereld voor, hoewel het vrijwel overal illegaal is. Naar schatting 100 miljoen mensen leven nog in een situatie waarin ze gedwongen worden tewerkgesteld.
Links:
Keti Koti Festival
Herdenkingsjaar Slavernijverleden
2020-06-10, Lief dagboek – Black Lives Matter
Ik zet een stap / Dialoogsessies Slavernijverleden
Advies Dialooggroep Slavernijverleden ‘Ketenen van het Verleden’
Halsema biedt excuses aan voor slavernijverleden
Excuses voor het slavernijverleden van Amsterdam
1 juli moet een feest en herdenkingsdag worden! – petitie / Ik neem vrij op 1 juli (en roep mijn werkgever op dit ook te doen)! / #1JuliVrij 1 juli vrij-campagne1 juli vrij-campagne
Petitie: Martin Bosma (PVV) NIET welkom tijdens Herdenking Slavernijverleden op 1 juli
PROTESTBRIEF | Martin Bosma (PVV) NIET welkom tijdens Herdenking Slavernijverleden op 1 juli 2024
Kamervoorzitter Bosma niet bij slavernijherdenking, uitnodiging ingetrokken
Dit slavernijmonument reist deze week door het Zeeuwse Walcheren