- Dit evenement is voorbij.
Geen Kerncentrale in de Eemshaven! – petitie
mei 28 - juli 26
Oproep vanuit Groningen: Geen kerncentrale in de Eemshaven!
De Provinciale Staten van Groningen spreken over plannen voor de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. Operatie Klimaat Groningen van Milieudefensie, vinden dat die kerncentrale er NIET moet komen en hebben een brief met bezwaren gestuurd naar de Statenleden, de Gedeputeerden en de Commissaris van de Koning. Ze gaan ook in gesprek met Statenleden. Natuurlijk maken bezwaren tegen de bouw van een kerncentrale meer impact als die door meer bezorgde burgers gedeeld worden. Daarom vraagt Operatie Klimaat Groningen je om de petitie te ondertekenen en zoveel mogelijk mensen te vragen om medeondertekenaar te worden. De petitie met alle handtekeningen zal op 5 juni 2024 worden aangeboden bij de Provinciale Staten Groningen, de Gedeputeerden en de Commissaris van de Koning in Groningen vlak voor de Statenvergadering waarin gestemd wordt over het voorstel om de Eemshaven als locatie uit te sluiten. Er moet geen kerncentrale in de Eemshaven komen omdat:
- Kerncentrales extreem duur zijn, mede door alle veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen om omwonenden en omgeving te beschermen tegen het vrijkomen van radioactieve straling en materiaal. Met de investeringsbedragen kunnen beter besparingsmaatregelen genomen worden en andere vormen van elektriciteitsopwekking worden gefinancierd. Leveringszekerheid valt of staat niet met kernenergie.
- Het erg lang duurt voordat een kerncentrale werkelijk elektriciteit gaat leveren. Het bouwproces alleen al duurt in de orde van 10 jaar. Die tijd hebben we niet, bovendien zijn er andere, veiliger vormen van opwekking die veel sneller te realiseren zijn.
- Mede door de hoge kosten en de lange bouwtijd gaat kernenergie ten koste van oplossingen voor nu. Liever bijdragen voor sneller te realiseren en kleinschaliger oplossingen dan een megacentrale.
- Kernenergie kent gevaren en kwetsbaarheden. We hebben bij Tsjernobyl en Fukushima gezien welke gevolgen het vrijkomen van straling kan hebben. Bij grote conflicten dreigt er gevaar, zoals nu bij de grote kerncentrale in Oekraïne. Bij regulier bedrijf is de kans op een ongeluk klein maar de gevolgen kunnen gigantisch zijn. Ook is er een zeer langdurige oplossing nodig gedurende duizenden jaren voor het kernafval dat tijdens het bedrijf ontstaat. Wie weet na zoveel tijd nog waar radioactief afval is opgeslagen en wat er gebeurt als na lange tijd toch materiaal vrijkomt en mogelijk verontreiniging van de omgeving veroorzaakt?
- Ten slotte is de locatie van de kerncentrale in de Eemshaven een bedreiging voor de Waddenzee. De centrale zal koelwater moeten lozen op het oppervlaktewater en hierdoor zal de zee rond de Eemshaven opwarmen. Daardoor zal het ecosysteem onder druk komen te staan. De status van Werelderfgoed van de Waddenzee brengt met zich mee dat dergelijke grootschalige activiteiten niet mogen worden uitgevoerd op straffe van het intrekken van dit predicaat.
Bovendien is in Groningen al zoveel schade ontstaan door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. De aardbevingen zullen niet stoppen na het beëindigen van de gaswinning. Laten we niet ook nog het risico lopen dat een kerncentrale beschadigd raakt.
Links:
Geen Kerncentrale in de Eemshaven! – petitie