Aardgaswinningsproblematiek Groningen

De gaswinningsproblematiek in Groningen omvat alle schadelijke gevolgen van bodemdaling en aardbevingen veroorzaakt door de aardgaswinning in het Groningenveld.

Index:

Introductie
Juli 2020
Parlementaire enquĂȘtecommissie aardgaswinning Groningen

Links

Introductie:
In 1959 wordt een gasbel gevonden onder de provincie Groningen. Een paar maanden later staan er al boortorens op het land van boer Boon in Kolham. Niemand beseft op dat moment hoe groot de omvang is van de gasbel. Op Eerste Kerstdag 1986 wordt bij Assen een aardbeving van 3.0 op de Schaal van Richter gemeten. Sindsdien tellen we meer dan duizend aardbevingen in Groningen.

Juli 2020:
Drie zwaardere bevingen in een week (week 29): dinsdag 14 juli 2020 in Loppersum, Hellum op donderdag 16 juli en Startenhuizen zondag 19. juli. Snel daarna op dinsdag 21 juli gevolgd door een beving van 1.1 bij Scharmer.

Parlementaire enquĂȘtecommissie aardgaswinning Groningen:

Links:
Agenda – Aardbeving Huizinge (2012)

DOSSIER Aardbevingen in Groningen RTV Noord

Groningen weblinks

Deel: