#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Voorjaar 2022

Veel boosters, weer nieuwe varianten en versoepeling van de maatregelen.

Index:

Introduction
Omikron
Deltacron
IHU
Overheidsmaatregelen
Antivaccers Wappies
Neurologische gevolgen
Corona-vaccinatie programma
Statistiek
3,2,1-G
Versoepeling van de maatregelen
NL Ministerie van Volksgezondheid beïnvloedde OMT-adviezen
Equal access to vaccines
Kans op toekomstige coronapandemie

Links

Introductie:
COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2virus, behorende tot de coronavirussen. De voorheen onbekende ziekte werd eind 2019 voor het eerst opgemerkt in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, en verspreidde zich vervolgens in drie maanden tijd naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 was er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel sprake van een pandemie, de coronapandemie. De ziekte wordt verondersteld een zoönotische oorsprong te hebben.

Omikron:
De SARS-CoV-2-omikronvariant, ook bekend als B.1.1.529, is een variant van SARS-CoV-2, het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. De variant is vernoemd naar omikron, de vijftiende letter van het Griekse alfabet. De variant werd voor het eerst geïdentificeerd in een monster genomen in Botswana op 9 november 2021 bij vier personen van een diplomatieke missie.

De eerste besmetting met de omikronvariant werd gerapporteerd vanuit Zuid-Afrika op 24 november 2021. Op deze dag kreeg de variant in het PANGO-nomenclatuursysteem voor SARS-CoV-2-varianten de aanduiding B.1.1.529. Op 26 november kreeg de variant bij de Wereldgezondheidsorganisatie de classificatie variant of concern (zorgwekkende variant), omdat deze variant besmettelijker zou kunnen zijn dan de al bestaande. In een representatieve steekproef van COVID-19-monsters in Zwitserland werd op 19 november 2021 in 0.5% de omikronvariant gevonden, op 26 november was dit 3,6%.

De variant telt 50 mutaties waarvan in totaal 32 op de spike-eiwitten. Van deze 32 zijn er een aantal die er mogelijkerwijs voor zorgen dat het virus de bestaande immuunreactie van gevaccineerden en genezenen ten dele kan ontlopen.

Als reactie op de mogelijke gevolgen van verdere verspreiding werden reisbeperkingen ingevoerd voor meerdere landen. Buiten Zuid-Afrika was de variant op 26 november onder meer vastgesteld in Botswana, Zimbabwe, Namibië, Hongkong, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Op 28 november 2021 maakte het RIVM bekend dat er in Nederland dertien gevallen met zekerheid vastgesteld waren.

De snelle stijging van de besmettingen met de omikronvariant lag ten grondslag aan de op 18 december 2021 door de Nederlandse regering afgekondigde lockdown. Volgens Brits onderzoek is de individuele kans op ziekenhuisopname lager dan bij de deltavariant, maar leidt de hogere besmettelijkheid van omikron mogelijk toch tot meer opnames.

BA.2, een subvariant van de SARS-CoV-2-omikronvariant, is begin februari 2022 in veel landen – met name in Europa en Azië – bezig aan een duidelijke opmars. Wereldwijd zijn er inmiddels ca. 10.000 BA.2-besmettingen vastgesteld, verdeeld over 57 landen.

In onder andere Denemarken (waar overigens juist deze week vrijwel alle coronamaatregelen werden afgeschaft, nadat het aantal besmettingen eerder was gedaald) is BA.2 inmiddels al de nieuwe dominante variant van covid. Het RIVM verwacht dat dit binnenkort ook in Nederland het geval zal zijn; in Amsterdam stijgt het aantal besmettingen met BA.2 nu al in hoog tempo.

BA.2. is volgens de eerste onderzoeken anderhalve keer zo besmettelijk als zijn voorganger, het “traditionele” omikronvirus ofwel BA.1, ten opzichte waarvan hij 27 nieuwe mutaties heeft. Het verschil met BA.1 lijkt niet dusdanig groot dat men deze nieuwe variant een eigen Griekse letter wil geven, al is dit door sommige wetenschappers wel voorgesteld. BA.1. was op zijn beurt al een stuk besmettelijker dan de covid-varianten die eerder wereldwijd rondgingen. Of de huidige COVID-19-vaccins (die sowieso eigenlijk helemaal niet zijn gemaakt voor de omikronvarianten van covid, maar voor de voorheen dominante versies van het virus) minder goed werken tegen BA.2., is nog niet duidelijk.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat BA.2. ziekmakender is dan zijn voorganger; Boris Pavlin, epidemioloog bij de Wereldgezondheidsorganisatie, ziet op dit moment geen stijging van het aantal ziekenhuisopnames in landen waar BA.2. bezig is de overhand te krijgen.

Omicron Q&A with Dr Maria Van Kerkhove from Share Verified on Vimeo.

Deltacron:
Deltacron is een porte-manteauwoord of samentrekking van de begrippen Delta en Omikron, varianten van het SARS-CoV-2–virus. Het is mogelijk dat de Deltacron-variant is ontstaan in een testlaboratorium waar Delta- en Omicron-monsters zijn vermengd.

IHU:
In het zuidoosten van Frankrijk zijn twaalf besmettingen vastgesteld met opnieuw een nieuwe COVID-19-variant, die voorlopig bekendstaat als “IHU” en de wetenschappelijke aanduiding “B.1.640.2” heeft gekregen. Onder de besmette personen zijn vijf kinderen.

Onderzoekers hebben deze variant op 10 december 2021 voor het eerst ontdekt aan het IHU Méditerranée Infection, een onderzoekscentrum nabij Marseille. Vermoed wordt dat de oorsprong van B.1.640.2 in Kameroen ligt en dat de variant in november is meegekomen met een reiziger die vanuit dat land terugkeerde naar Frankrijk. Het genotype dat in het bij de man afgenomen neus-keelmonster werd aangetroffen, kwam niet overeen met dat van de – op dat moment wereldwijd dominante – deltavariant, noch met dat van omikron. De man was volledig gevaccineerd tegen covid.

Een wetenschappelijk artikel over B.1.640.2 is op 29 december gepubliceerd. Er zijn aanwijzingen dat de variant mogelijk besmettelijker is dan eerdere mutaties, inclusief de op dit moment overal dominante omikronvariant, en bovendien beter bestand is tegen de huidige vaccins.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt B.1.640.2 desondanks nog niet als “zorgwekkend” (variant of concern). De variant wordt wel onderzocht en in de gaten gehouden, zo liet een woordvoerder van de WHO weten tijdens een persbijeenkomst in Genève.

Buiten het betreffende gebied in Frankrijk zijn tot dusver geen besmettingen met B.1.640.2 vastgesteld.

Overheidsmaatregelen:

Antivaccers Wappies:
Letterlijk levensgevaarlijk, mentaal en wegens besmetting.

Neurologische gevolgen:

Corona-vaccinatie programma:

Getallen:

3,2,1-G:
Mensen die in de afgelopen 24 uur gevaccineerd zijn, genezen zijn van corona, of negatief getest zijn, krijgen toegang tot een locatie met 3G (Gevaccineerd, Genezen, Getest).

Alleen personen die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona krijgen toegang tot 2G (Gevaccineerd en genezen). Een herstelcertificaat is nu 180 dagen geldig, maar dit zal in de nabije toekomst worden verhoogd tot 365 dagen.

Alleen als je 24 uur geleden negatief bent getest op corona heb je toegang tot 1G (Getest). Bij 1G wordt er geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerd of ongevaccineerd. Iedereen moet testen voor toegang, dit maakt het ook tot de meest veilige optie. Wel moet er elke 24 uur getest worden voor een nieuw coronatoegangsbewijs.

Op 17 januari 2022 publiceerde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een rapport over de effectiviteit van het coronatoegangsbewijs (CTB; ook wel de coronapas genoemd). In het rapport komt ook de effectiviteit van een mogelijk 1G-, 2G- of 3G-beleid aan de orde. Dit gaat over eventuele toegang tot een locatie als een persoon getest op, gevaccineerd tegen of genezen van het coronavirus is.

Versoepeling van de maatregelen:
In Nederland werd op de Covid-19 persconferentie van de regering met minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers op 15 februari 2022 aangekondigd dat per direct het advies om een maximaal mensen thuis te ontvangen verdwijnt en werd geadviseerd om de helft van de tijd thuis te werken, in plaats van alle tijd.

Diezelfde dag werd aangekondigd dat per vrijdag 18 februari de horeca en cultuursector tot 01:00 mochten openblijven en het afstand houden en mondkapjes niet meer hoeven op plekken met een coronatoegangsbewijs, mits het niet om meer dan vijfhonderd bezoekers gaat.

Per 25 februari zou de anderhalvemetersamenleving opgeschort worden, zou het coronatoegangsbewijs niet meer gelden en zouden mondkapjes niet meer gedragen hoeven te worden, op het openbaar vervoer, vliegvelden en vliegtuigen na. De horeca en cultuursector mogen dan ook onbeperkt open. Bij evenementen op een binnenlocatie waar meer dan vijfhonderd personen komen, moet iedereen negatief getest worden.

NL Ministerie van Volksgezondheid beïnvloedde OMT-adviezen:

Equal access to vaccines:

https://a3veen.tumblr.com/post/685063457421377536/human-rights-and-covid19-equal-access-to

Kans op toekomstige coronapandemie:

https://a3veen.tumblr.com/post/684982415786164224/we-can-make-covid-19-the-last-pandemic

Links:
European Medicines Agency – Coronavirus disease (COVID-19)

ReliefWeb COVID-19 Global

Agenda – #Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie

Coronavirus door Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB)

Coronavirus door College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

Coronavirus door Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO)

Coronavirus door Bijwerkingencentrum Lareb

Coronavirus door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Share Verified newsletter

GISAID

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : De tweede golf

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Epiloog(?)

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Derde Golf

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Vierde golf(?)

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Najaar 2021

NationalWorld“What is IHU? New Covid variant detected in France – cases, effect on vaccines and is it more transmissible?”, Claire Schofield, 7 januari 2022

Deutsche Welle“Coronavirus: Health experts not alarmed by variant identified in France”, 7 januari 2022

nu.nl“WHO bekijkt (alweer) een nieuwe coronavariant, maar ziet geen reden tot zorg”, 5 januari 2022

Curacao nieuws“Frankrijk ontdekt nieuwe Covid-19-variant ‘IHU’, 12 besmet: The Tribune India”, 4 januari 2022

Time (tijdschrift)“WHO Official Downplays New COVID IHU Variant Found in France”, Marthe Foucade en Thomas Muller / Bloomberg, 4 januari 2022

Deel: