#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Najaar 2021

Is er genoeg gevaccineerd om ziekenhuisbedden over te houden?

Wikipedia : Een beeld van het virus, opgenomen met een elektronenmicroscoop

Index:

Introduction
Parlementaire enquête corona NL
8 november 2021 10-duizend plus
Covid-resistentie
Derde (booster) prik
Covax / Kloof Arm-Rijk
Zuidafrikaanse Variant B.1.1.529 Omicron
Vaccinatie
Coronatoegangsbewijzen en mensenrechten
Uitgestelde zorg / In het ziekenhuis:

Links

Introductie:
COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2virus, behorende tot de coronavirussen. De voorheen onbekende ziekte werd eind 2019 voor het eerst opgemerkt in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, en verspreidde zich vervolgens in drie maanden tijd naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 was er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel sprake van een pandemie, de coronapandemie. De ziekte wordt verondersteld een zoönotische oorsprong te hebben. In december 2020 werd in India voor het eerst variant B.1.617 vastgesteld. Er zijn drie verschillende typen van deze variant: de kappavariant B1.617.1,  de deltavariant B1.617.2 en B.1.617.3.

Parlementaire enquête corona NL:
De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor het houden van de Parlementaire enquête corona.

Doel van de enquête is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken. Daarbij wil de Kamer kijken naar de rol van het kabinet, het parlement en andere betrokken instanties, adviseurs en experts. Een ruime Kamermeerderheid staat achter het idee: aan het slot van het coronadebat op 4 november 2021 dienden VVD, SP, D66, PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP daar samen een motie over in.

8 november 2021 10-duizend plus:

Covid-resistentie:

Derde (booster) prik:

Covax / Kloof Arm-Rijk:
Kregen zij (ontwikkelingslanden) minder vaccinaties, krijgen wij (westerse landen) uiteindelijk nieuwe mutaties. Spoiler: levensgevaarlijk.

Dr Maria Van Kerkhove on Vaccine Equity from Share Verified on Vimeo.

Zuidafrikaanse Variant B.1.1.529 Omicron:
The Omicron variant, also known by the PANGO identifier B.1.1.529, GISAID identifier GR/484A  and Nextstrain identifier 21K (WHO) is a variant of SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19.

The first known case was detected in Botswana, dated 9 November 2021. On 26 November 2021, the World Health Organization (WHO) designated it as a variant of concern and named it after the Greek letter Omicron. The variant has an unusually large number of mutations, several of which are novel, and several of which affect the spike protein used for most vaccine targeting at the time of its discovery. This level of variation has led to concerns regarding transmissibilityimmune system evasion, and vaccine resistance. As a result, the variant was rapidly designated as being “of concern”, and travel restrictions were introduced by several countries to limit or slow its international spread.

Nadat bekend werd dat er een nieuwe variant was opgedoken, werd deze op sociale media al snel de Nu-variant genoemd. Dat was immers de eerstvolgende letter in het Griekse alfabet. Maar omdat die naam wat te veel lijkt op het Engelse woord ‘new’ (nieuw), is besloten daar geen gebruik van te maken. De daaropvolgende letter is om een heel andere reden overgeslagen, een die anders mogelijk grote consequenties zou hebben gehad. Omdat de Chinese president ook Xi heet, zou een coronavariant Xi volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘diplomatiek gevoelig’ liggen.

Vaccinatie:

Coronatoegangsbewijzen en mensenrechten:

Uitgestelde zorg / In het ziekenhuis:

Links:
European Medicines Agency – Coronavirus disease (COVID-19)

ReliefWeb COVID-19 Global

Agenda – #Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie

Coronavirus door Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB)

Coronavirus door College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

Coronavirus door Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO)

Coronavirus door Bijwerkingencentrum Lareb

Coronavirus door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Share Verified newsletter

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : De tweede golf

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Epiloog(?)

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Derde Golf

#Coronavirus SARS-CoV-2 / coronapandemie / coronacrisis / COVID-19-pandemie : Vierde golf(?)

Deel: