Amsterdam

Over de stad waar A3 woont.

Index:

Introductie
Geschiedenis
De stad opnieuw uitvinden
Steden kunnen een sleutelrol spelen in deze kritieke tijd van klimaatverandering
De kloof kansrijk en kansarm wordt steeds groter

Links

Introductie:
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De gemeente Amsterdam telt 869.709 inwoners (1 augustus 2020, CBS). Groot-Amsterdam telde eind 2016 1.344.659 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente (in 2007: 177) behoort tot het hoogste ter wereld.

Bezienswaardigheden en attracties in Amsterdam zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het ConcertgebouwMuziekgebouw aan ‘t IJ en EYE Filmmuseum, dierentuin Artisde Wallen, de coffeeshops en de Johan Cruijff ArenA. De stad telt twee universiteiten en meerdere hogescholen.

Geschiedenis:
Amsterdam kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de 17e eeuw (Gouden Eeuw) uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Een toestroom van buitenlanders uit vooral de Zuidelijke Nederlanden, Duitsland en de Scandinavische landen leidde vanaf het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen, waaronder de laatste grachten van de fortificatie die nu als grachtengordel bekend is en in 2010 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad opnieuw uitvinden:

Steden kunnen een sleutelrol spelen in deze kritieke tijd van klimaatverandering:

De kloof kansrijk en kansarm wordt steeds groter:

Links:
Amsterdam

1983-04-11, Naar Amsterdam

Global Portal on Environment and Smart Sustainable Cities

Deel: