Amsterdam

Over de stad waar A3 woont.

20140518_160505

Index:

Introductie
Geschiedenis
De Pijp
De stad opnieuw uitvinden
Steden kunnen een sleutelrol spelen in deze kritieke tijd van klimaatverandering
Gentrificatie
Bereikbaarheid
Knelpunten op het stroomnet
Van het gas af
Toerisme
Politie, preventief fouilleren, etnisch profileren
AT5
Het Parool – wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad

Links

Introductie:
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De gemeente Amsterdam telt 869.709 inwoners (1 augustus 2020, CBS). Groot-Amsterdam telde eind 2016 1.344.659 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente (in 2007: 177) behoort tot het hoogste ter wereld.

Bezienswaardigheden en attracties in Amsterdam zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het ConcertgebouwMuziekgebouw aan ‘t IJ en EYE Filmmuseum, dierentuin Artisde Wallen, de coffeeshops en de Johan Cruijff ArenA. De stad telt twee universiteiten en meerdere hogescholen.

Geschiedenis:
De oudste vermelding van Amsterdam in haar geschiedenis is in een document van 27 oktober 1275, waarin graaf Floris V de bewoners tolvrijheid verleent. 27 oktober is nog steeds de datum waarop het ontstaan van de stad wordt gevierd.

Over de precieze datum waarop Amsterdam stadsrechten verkreeg is onzekerheid. Een van de mogelijkheden is dat de Utrechtse bisschop Guy van Avesnes de plaats in 1300-1301 stadsrechten heeft verleend, dit omdat hij in een handvest uit die tijd spreekt over ‘onsen poiteren van Aemstelredamme’ (Onze poorters van Amsterdam). Hij noemt de burgers expliciet ‘poorters’, hetgeen erop wijst dat er stadsrechten waren vergeven. Doch over het exacte tijdstip van de toekenning is weinig meer te zeggen dan dat het tijdstip rond of kort na 1300 ligt. In 1342 kreeg Amsterdam een nieuw stadsrecht van de Hollandse graaf Willem IV.

Amsterdam werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de 17e eeuw (“Gouden Eeuw“) uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Een toestroom van buitenlanders uit vooral de Zuidelijke Nederlanden, Duitsland en de Scandinavische landen leidde vanaf het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen, waaronder de laatste grachten van de fortificatie die nu als grachtengordel bekend is en in 2010 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Pijp:

Pand waarin A3 woont

De Pijp, de buurt waar A3 woont, is een Amsterdamse wijk en een voormalig stadsdeel van Amsterdam, nu onderdeel van stadsdeel Zuid.

https://a3veen.tumblr.com/post/689768452784816128/het-rauwe-leven-in-de-pijp
Huis met de kabouters, klik voor details

De stad opnieuw uitvinden:

Steden kunnen een sleutelrol spelen in deze kritieke tijd van klimaatverandering:

Gentrificatie:
Gentrificatie (Engels: gentrification), in België ook verzaveling, is een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel.

De opwaardering gaat gepaard met een stijging van de prijzen voor onroerend goed en de huurprijzen, waardoor de woningnood wordt vergroot.

Men ziet gentrificatie in grote en middelgrote steden. Voorbeelden van steden zijn: Amsterdam met de Jordaan en De Pijp, Rotterdam met Nieuw Crooswijk, Den Haag met het Zeeheldenkwartier en de StationsbuurtArnhem met KlarendalEnschede met RoombeekAntwerpen met het EilandjeOud-BorgerhoutSint-Andries en de kaaienBreda met de BelcrumBrussel met de MarollenGroningen met Lewenborg en PaddepoelLonden met DocklandsChelsea en Notting HillBerlijn met Prenzlauer BergWenen met SpittelbergLos Angeles met Los FelizMoskou met Ostozjenka en New York met Williamsburg en Park Slope.De Amsterdamse Brouwersgracht

In engere zin heeft gentrificatie betrekking op het weer naar de stad terugkeren van midden- en hogere welstandsklassen. Gentrificatie heeft dus doorgaans ook betrekking op binnenstedelijk verhuisgedrag van hogere welstandsklassen waarbij tevens sprake is van een revitalisering van buurten.

Bereikbaarheid:

https://a3veen.tumblr.com/post/702793636188930048/hoe-blij-moet-amsterdam-zijn-met-halte-haven-stad

Knelpunten op het stroomnet:

https://a3veen.tumblr.com/post/681969451394072576/ook-amsterdamse-huishoudens-gaan-knelpunten-op
https://a3veen.tumblr.com/post/690385839207874560/grootste-datacenter-van-amsterdam-komt-er-aan

Van het gas af:
De gemeente Amsterdam wil in 2040 de stad aardgasvrij maken. De overstap naar aardgasvrij verwarmen en koken is noodzakelijk voor een duurzaam en klimaatneutraal Amsterdam. Amsterdam wil een duurzame stad zijn. Daarom wil de gemeente in 2030 de CO2-uitstoot verminderen met 55 procent en in 2050 met 95 procent. De aanpak hiervoor staat beschreven in de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050. Deze Routekaart gaat over de ‘energietransitie’. Dat is de overgang van fossiele energie naar duurzame energie.

Toerisme:

Verordening op toerisme in balans Amsterdam, klik op afbeelding om te lezen
https://a3veen.tumblr.com/post/685853520397844480/prognose-gemeente-amsterdam-aantal-toeristische
https://a3veen.tumblr.com/post/686391198007607296/bezoekersprognose-2022-2024-website-onderzoek-en

visie Bezoekerseconomie 2035, klik op afbeelding om te lezen (pdf)

Politie, preventief fouilleren, etnisch profileren:

AT5:

Het Parool – wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Links:
Amsterdam

1983-04-11, Naar Amsterdam

Global Portal on Environment and Smart Sustainable Cities

Effect van de druktemaatregelen laat nog op zich wachten, tot verdriet van de omwonenden

Linear city / Lineaire stad

Amsterdam heeft een Keuze / Toerisme in Balans

Femke Halsema is 5 jaar burgemeester: ‘Ik werd wantrouwend, want mijn gezin was geraakt’

Nieuwe campagne moet beeld van Amsterdam bijstellen

Deel: