2020-06-10, Lief dagboek

Woensdag, dag 83 thuis, Black Lives Matter, aardbeving Groningen,

Black Lives Matter:
In het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost werd een demonstratie gehouden tegen racisme, naar aanleiding van de dood van George Floyd.

Bij de demonstratie op de Dam op 1 juni 2020 liep het uit de hand. Er waren meer demonstranten dan verwacht, waardoor er geen 1,5 meter afstand werd gehouden. Burgemeester Halsema moest zich daar over verantwoorden tijdens een spoeddebat.

Stippen om afstand te houden, klik op afbeelding voor origineel

Bij dit protest werden er daarom meer maatregelen genomen. De organisatie koos zelfs voor een andere locatie vanwege de verwachte drukte. Eerder zou de demonstratie georganiseerd worden op het Anton de Komplein. Volgens de gemeente was er nu ruimte voor 18.000 demonstranten. Met stippen op de grond werd 1,5 meter afstand aangegeven. Uiteindelijk kwamen er 11.000 mensen op de demonstratie af, waaronder A3, rond 19:20 was het protest afgelopen.

Strijdbaar, klik op afbeelding voor origineel

De organisatie sloot de actie af door te vragen om de borden en spandoeken bij het podium achter te laten. ‘Volgend jaar willen we een expositie maken over de geschiedenis die we vandaag hebben geschreven. Dat willen we documenteren, ook met jullie mooie borden.’

Statement Anton de Kom monument, klik op afbeelding voor origineel
https://a3veen.tumblr.com/post/637766526741643264/black-lives-matter

De #BlackLivesMatter-protesten zetten het onderwerp haat weer bovenaan de agenda. Zondag 7 juni 2020 was de eerste aflevering van de veelgeroemde documentaireserie Why We Hate op televisie. Een van de vooraanstaande wetenschappers die aan het woord komt is primatoloog Frans de Waal. Human sprak hem over de oorsprong van haat en de polarisatie in de VS: ‘Ons agressief gedrag ligt niet ver van apen.’

Beeldenstorm:
In meerdere landen zijn medio juni 2020 standbeelden van omstreden historische figuren beklad of neergehaald. Het ging om eeuwenoude standbeelden van zeventiende-eeuwse slavenhandelaren en de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. De beelden moesten het ontgelden bij antiracisme-demonstraties die ontstonden tijdens de nasleep van de dood van de zwarte arrestant George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Historici betwisten of deze historische figuren moeten worden beoordeeld volgens de huidige maatstaven.

Agenda:

Weer:

Links:
In de geschiedenis

Anti-racismedemonstratie, verslag AT5

Black Lives Matter, fotoalbum

Black lives matter: wereldwijd protest tegen racisme en politiegeweld

Agenda – #Juneteenth

Agenda – #Slavernij afgeschaft (1863) / #KetiKoti

Lists of killings by law enforcement officers in the United States

Deel: