De coronapandemie, coronacrisis of COVID-19-pandemie is de wereldwijde verspreiding in 2020 van de ziekte COVID-19 en de ingrijpende gevolgen voor de samenleving.
Kaart van bevestigde besmettingen van SARS-CoV-2 wereldwijd
Introductie: De veroorzaker is SARS-CoV-2, een voor de mens nieuw coronavirus afkomstig uit een dierlijke gastheer.
Vanaf 12 december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een “longontsteking van onbekende oorsprong” waargenomen. In januari werd het virus voor het eerst geïdentificeerd. In de maanden daarna raakten miljoenen mensen over de hele wereld besmet. Een deel overleed. Sinds 11 maart 2020 wordt de uitbraak van COVID-19 erkend als een pandemie.
Het maatschappelijke leven in een flink deel van de wereld kwam voor een groot deel tot stilstand en er diende zich een recessie aan. > Bron Wikipedia
Dexamethason: Dexamethason wordt toegepast als experimentele therapie bij covid-19 bij ernstig zieke patiënten. Op 17 juni 2020 werd bekendgemaakt dat het middel veelbelovend is bij de behandeling van covid patiënten.
Medische ethiek: Medische ethiek is een vakgebied binnen de filosofie en de geneeskunde waarin wordt nagedacht over een zo goed mogelijke uitvoering van de geneeskunde, en waarbij (het woord zegt het al) ethische vragen worden gesteld.
Hoewel al in de, niet meer verplicht voor medici om af te leggen, eed van Hippocrates ethische richtlijnen voor artsen zijn opgenomen is de medische ethiek als vakgebied vooral begonnen in de jaren 60 van de twintigste eeuw, toen de voortschrijdende ontwikkeling van medische behandelwijzen en technieken leidde tot de vraag of alles wat mogelijk is, ook gewenst is.
Vaccin: Een vaccin tegen covid-19 is de enige oplossing waarbij alle maatregelen teruggedraaid kunnen worden zonder negatieve impact op de zorg en sterfte. Op dit moment zijn er tientallen vaccins in ontwikkeling. Maar de vraag die iedereen bezighoudt is wanneer ze beschikbaar komen en voor welke doelgroepen.
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) houdt bij welke vaccins in ontwikkeling zijn. Op 6 juli 2020 werd er aan 162 vaccinkandidaten gewerkt. Drieëntwintig daarvan worden in de mens getest.
Vleesindustrie blijkt coronahaard, bonden en werkgevers willen testen en controles NOSnieuws 20-05-2020.
Medewerkers verlaten in een busje de vestiging van Vion in Groenlo ANP
In het buitenland waren er al zorgen over het hoge aantal coronabesmettingen in de vleesverwerkende industrie. Begin deze maand raakten ook in Nederland 28 medewerkers van vleesbedrijf Vion in Scherpenzeel besmet. Nu is het opnieuw raak: dit keer in Groenlo, bij een vestiging van hetzelfde bedrijf.
In de fabriek met aangrenzende slachterij van Vion in Groenlo worden met name (biologische) varkens geslacht en verwerkt. Er werken 600 mensen op de locatie, van wie er 212 door de GGD getest zijn op het coronavirus. Er bleken 45 mensen besmet te zijn. Daarop is besloten ook alle andere medewerkers te onderzoeken. In afwachting daarvan is de vestiging per direct gesloten.
De Centrale Vereniging voor de Vleesindustrie (COV) zei eerder al dat personeel in slachterijen voorrang zou moeten krijgen om op het coronavirus getest te worden. Ook vakbond FNV pleitte daarvoor. Tot eerder deze maand was het testen van medewerkers niet mogelijk, vertelde een woordvoerder van Vion aan Omroep Gelderland: er was niet voldoende testcapaciteit.
Hamburgers van menu
De gedeelde roep om tests door werkgevers en werknemers is niet zonder reden. In de Verenigde Staten raakte bijna een op de vijf medewerkers in de vleesverwerkende industrie besmet. Dat leidt nog steeds tot grote problemen in de productieketen. In sommige Amerikaanse supermarkten is het vlees op rantsoen en fastfoodketen Wendy’s heeft een flink deel van de hamburgers tijdelijk van het menu gehaald.
Ook in Duitsland blijken vleesfabrieken epicentra van coronabesmettingen. Bij het bedrijf Westfleisch, vlak over de grens bij Winterswijk, werden ruim 200 van de 1200 medewerkers positief getest. Een Duitse Vion-vestiging in Bad Bramstedt, ten noorden van Hamburg, ligt stil omdat 128 personeelsleden in quarantaine moesten na een besmetting.
Maar waarom worden zoveel personeelsleden in de vleesverwerkende industrie ziek?
Allereerst vallen slachterijen onder de vitale bedrijven en wordt er op locatie, soms met grote groepen, doorgewerkt. Uitbeners en medewerkers aan de lopende band staan normaal gesproken dicht op elkaar.
Uit een enquête van FNV onder haar leden in de vleesindustrie blijkt dat de coronamaatregelen niet overal in de sector goed worden toegepast. Een derde zegt op de werkvloer geen 1,5 meter afstand te kunnen houden, en heeft ook geen mondkapjes of plastic schermen om zich te beschermen. Meer dan de helft zegt dat er ook te weinig toezicht wordt gehouden op het naleven van de maatregelen.
Brancheorganisatie COV heeft kritiek op de enquête, omdat die volgens algemeen secretaris Richard van der Kruijk door maar 1 procent van alle werknemers in de sector is ingevuld. Het gaat om honderd FNV-leden.
Ze wonen meestal gezamenlijk en stappen samen in het busje dat ze naar de fabriek brengt en weer terug.FNV-bestuurder John Klijn
Volgens FNV-bestuurder John Klijn doen de werkgevers wel hun best om de risico’s op besmetting te beperken, maar is het niet voldoende.
“In de vleessector heb je een vrij arbeidsintensief proces met heel veel mensen”, zegt Klijn. “Wat het extra kwetsbaar maakt is dat 80 procent van het personeel arbeidsmigrant is. Ze wonen meestal gezamenlijk en stappen samen in het busje dat ze naar de fabriek brengt en weer terug. Als je dan ook nog de hele dag gaat werken op een plek waar de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden… dat is vragen om problemen.”
Bij Vion, dat in totaal 13.000 medewerkers heeft, is de helft van het personeel afkomstig uit het buitenland. Een flink aantal woont bij elkaar in huis. “Ongeveer de helft van onze buitenlandse medewerkers woont zelfstandig en de andere helft maakt gebruik van de woonvoorzieningen via de gecertificeerde uitzendbureaus”, zei een woordvoerder van het vleesbedrijf eerder tegen de NOS.
‘Productie verlagen’
FVN hoopt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haar controles in slachterijen en vleesverwerkende fabrieken wil uitbreiden met toezicht op de coronamaatregelen. “De NVWA is de hele dag aanwezig in een slachterij om de voedselveiligheid te controleren. Controleer dan ook of de 1,5 meter gehanteerd wordt”, aldus Klijn.
CNV Vakmensen gaat verder en wil dat de vleesverwerkende industrie de productie tijdelijk afschaalt. “We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een coronahaard is”, zegt bestuurder Peter de Ridder. “De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en eerst volop investeren in een veilige werkvloer.”
…bij A3veen.nl, sinds 29-04-2003 de webplek van Aaldrik Adrie (A3) van der Veen, met een weBLOG vol weetjes die het delen waard zijn, onder het motto: “Zie de wereld door de ogen van A3…”
A3veen.nl vraagt je toestemming omcookieste plaatsen op je computer, je kunt deze weigeren of (deels) accepteren middels nevenstaande knoppen. InstellingenACCEPTWEIGER
Privacy & Cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.