2006-08-27, Verslag vakantie België

DSC00584

Reisverslag:
Van 18 tot en met 25-08-2006 heeft A3 met familie doorgebracht in het Waals Belgische Ardennenplaatsje Somme-Leuze. Een reisverslag.

Vakantiehuis boerderij Renard, klik voor vergroting

Dag 1:
Op vrijdag 18-08-2006 vertrokken we om 10:30 cet met 2 auto’s vanuit Sappemeer in zuidelijke richting. Omdat we bepaald niet de enige vakantiereizigers waren, hebben we van iets ten noorden van Zwolle tot Apeldoorn praktisch continu in de file gestaan/gereden.

In de buurt van Zwolle en bij een hamburgertent in KesselNederlands Limburg, hebben we een voeder- en sanitaire stop gemaakt. Rond 19:30 kwamen we aan op onze vakantiebestemming boerderij Renard te Somme-Leuze in de provincie NamurWallonieBelgie.

Renard is een tot woonhuis omgebouwde voormalige boerderij opgetrokken uit gemetselde natuurstenen. Door de indeling van de kamers krijg je bijna het idee in een doolhof te zijn terecht gekomen. Ideaal voor liefhebbers van klassieke bouwsels.

Somme-Leuze, klik erop voor vergroting

Dag 2:
Zaterdag 19-08-2006 werd het plan geopperd om het 100 meter verderop gelegen beekje te bezichtigen, daar aangekomen werd besloten om een wandeling te maken in het verderop gelegen bos. Dit bleek het begin van een onverwacht en lang wandelavontuur.

Nadat we een wandeling hadden gemaakt door een fraai woud kwamen we aan bij een doorwaadbare plek in het eerder genoemde watertje. Na de oversteek bleken we terecht te zijn gekomen op het terrein van de plaatselijke golfclub.

Na enig rondneuzen konden we de weg terug niet meer vinden en gingen we uiteindelijk op zoek naar de “19e hole” (het clubhuis). Gezien de uitgestrektheid van het terrein duurde ook dat een flinke tijd, bij de uitgang bleek Somme-Leuze ook nog ver te zijn…

Toen we eindelijk weer op ons logeeradres waren, bleek na controle van de landkaart dat we zo’n 15 kilometer hadden gelopen in 4 uur. Ik had dus noodgedwongen het advies van de fysiotherapeut opgevolgd en de bij een brommerongeval verwonde enkel flink getraind.

Vogeltjesmarkt in Noiseux, klik erop voor vergroting

Dag 3:
De zondag 20-08-2006 was eigenlijk gepland om naar een grote rommelmarkt 100 kilometer verderop te gaan, door voortdurende regenval werd voor een naburige vogeltjesmarkt in Noiseux gekozen. De hevige regenval maakte dit bezoek erg kort, we zijn snel gevlucht.

Desondanks was de buit aan gekochte curiosa best nog groot, ook werd er een poppenhuis voor de kinders aangeschaft. Speelgoed en spelletjes bleken wel nodig vanwege het bijna immer natte weer, we bleken een recordmaand, wat de regen betreft, te hebben gekozen.

Grotten Hotton, klik erop voor vergroting

Dag 4:
Maandag 21-08-2006 was het ‘s ochtends de beurt aan een rondleiding in een deel van de grotten van Hotton in de Belgische provincie Luxembourg. In dik uur werden we geleid door kalkstenen gangen en gigantische ruimtes met veel stalactieten en stalagmieten.

In de middag hebben we geslenterd in de straten van, zichzelf de kleinste stad ter wereld noemende, Durbuy. We hebben een enorme worst met patat gegeten. Er was blijkbaar een studentenfeest aan de gang, diverse jongeren liepen met ondergoed aan de buitenkant rond.

Saint Remacle kerk, klik erop voor vergroting

Dag 5:
Op dinsdag 22-08-2006 zijn we wezen slenteren in Marche-en-Famenne met ondermeer de kerk Saint Remacle, deze is enige tijd bezet geweest door asielzoekers die hier kerkasiel zochten. Bij het gemeentelijk computercentrum kan gratis worden gesurfd met open-sourceware.

Labyrint, klik erop voor vergroting

Dag 6:
Woensdag 23-08-2006 was een speciale dag voor de kinderen (leeftijd is geen criterium) in het labyrint te Barvaux-sur-Ourthe. In een maisveld is een doolhof uitgemaaid, waarin jaarlijks een thema wordt uitgebeeld, 2006 was het jaar van “Junglebook”.

Op de open plekken vertellen 6 hoofdrolspelers uit het Junglebook, zoals Baloo de beer, hun deel dan wel visie van het verhaal. Bij het labyrint waren ook miniatuurdoolhoven met vorige thema’s en een puzzellabyrint met diverse raadsels aanwezig.

In de avond zijn zus, zwager en schrijver een poging wezen doen om uit te gaan in dezelfde plaats. Er was niet meer te doen dan een cola pakken in het lokale cafe en even lopen op de kermis, we waren al na 2 uur terug op het vakantieadres.

Dag 7:
Donderdag 24-08-2006, de laatste volle vakantiedag. Dit keer zijn we met ons allen wezen sjouwen in Barvaux-sur-Ourthe. Er werden wat oude huizen en curiosa bekeken en cadeautjes gekocht voor de kids, omdat ze zich goed gedragen hadden tijdens de reis.

Huis Renard, klik erop voor vergroting

Dag 8:
In nachtelijke uren waren zus, zwager, nicht en neef reeds vertrokken naar Nederland, op vrijdag 25-08-2006 om 10:30 volgde de rest waaronder auteur. Bij Luik is de bewegwijzering zo afwijkend van die in Nederland, dat iedere Hollander verdwaalt, wij dus ook.

Bij de tweede poging (mazzel!) kwamen we op de weg naar Maastricht. Door wegwerkzaamheden verward hebben we ook nog eens omgereden in Zuid-Limburg. In een hamburgertent te Venlo hebben we een maaltje gegeten, daarna ging het richting noorden.

Na een tussenstop in de omgeving van Zwolle kwamen we om 18:30 aan in Sappemeer en was de reis ten einde. We hebben veel regen moeten incasseren toch was het een redelijk geslaagde week in het Belgische.

Links:
La commune de Somme-Leuze

Le Labyrinthe

Deel: