Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

 

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Stormseizoen in Europa 2023-2024

1 september 2023 - 31 augustus 2024

Stormseizoen 2023-2024 is het negende Europese seizoen op rij waarin zware stormen in Europa een eigen naam krijgen, de stormnamen van het nieuwe seizoen werden op 1 september 2023 vrijgegeven; stormen die zich voordoen tot en met 31 augustus 2024 worden in dit seizoen opgenomen.

Dit is het vijfde seizoen waarin Nederland (het KNMI) meedoet, samen met de weersinstituten van Ierland en het Verenigd Koninkrijk (Western Group). De PortugeseSpaanseFranse en Belgische (het KMI) meteorologische agentschappen werken opnieuw, voor de zevende keer, samen met het Luxemburgse weersinstituut (South-western Group). Dit is het derde seizoen waarin GriekenlandIsraël en Cyprus (Eastern Mediterranean Group), en ItaliëSloveniëKroatiëMontenegroNoord-Macedonië en Malta (Central Mediterranean Group) stormen benoemen die hun gebieden treffen. Er bestaat in Europa geen universele definitie van wat een storm inhoudt, noch bestaat er een universeel geaccepteerd systeem voor het benoemen van stormen. In de Western Group (Groot-Brittannië, Ierland en Nederland) wordt bijvoorbeeld van een storm gesproken als een van de meteorologische instanties in die landen een “code oranje” afgeeft (amber in Groot-Brittannië), wat doorgaans een waarschijnlijkheid van een storm aanduidt met aanhoudende windsnelheden van meer dan 65 km/uur of wijdverbreide windstoten van meer dan 110 km/uur (Vereiste windsnelheden variëren enigszins per instantie en per seizoen).

Bij het benoemen van een storm wordt rekening gehouden met zowel de waarschijnlijkheid van een impact als de potentiële ernst van deze storm. De South-western Group (Spanje, Portugal en Frankrijk) delen een soortgelijk systeem voor de naamgeving van stormen, hoewel hun namen verschillen van die welke door de Western Group worden gebruikt. In Griekenland zijn echter naamgevingscriteria opgesteld voor stormen waarbij de voorspelde windsnelheden boven land boven de 50 km/uur liggen, waarbij de wind naar verwachting een aanzienlijke impact zal hebben op de infrastructuur. In Denemarken moet een storm een gemiddelde windsnelheid per uur hebben van minimaal 90 km/uur (25 m/s). De meteorologie-afdeling van de Vrije Universiteit van Berlijn (FUB) benoemt alle hoge- en lagedruksystemen die Europa treffen, hoewel ze geen namen geven aan daadwerkelijke stormen. Een storm die bij een van deze druksystemen hoort, zal soms worden herkend aan de naam die door de FUB aan het bijbehorende druksysteem is toegekend. In dit artikel worden genoemde stormen beschreven die zijn erkend door een Europees meteorologisch agentschap. Voormalige Atlantische orkanen zullen hun naam behouden zoals toegewezen door het National Hurricane Center van de Verenigde Staten.

Links:
Weather responders included in 2023/24 storm names

#KNMI #KMI #CodeGeel #CodeOranje Storm #Ciarán : zeer zware windstoten

Gegevens

Begin:
september 1
Einde:
31 augustus 2024
Evenement Categorieën:
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud