Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

#SintPannekoek 2024

november 29

Sint Pannekoek, ook wel geschreven als Sint Pannenkoek, is een fictieve feestdag op 29 november, die voor het eerst werd beschreven in een strip van Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis.

In 1986 maakte striptekenaar Jan Kruis voor het blad Libelle een strip uit de reeks Jan, Jans en de kinderen, waarin opa en dochter Catootje geen trek hebben in de boontjes die Jans, de moeder van het gezin, heeft klaargemaakt. Opa oppert hierop dat het, omdat het 29 november is, Sint Pannekoek is. Hij noemt het in de strip een oude Rotterdamse feestdag, waarbij de moeder van het gezin pannenkoeken bakt. Het gezin wacht op de thuiskomst van de “heer des huizes” met een pannenkoek op het hoofd en wenst hem bij binnenkomst een gezegende Sint Pannekoek toe. Jan Kruis gebruikte de term voor het eerst in de schoolagenda Jan, Jans en de kinderen 1986-1987, waar hij 29 november als Sint Pannekoek markeerde. In november 1986 was Sint Pannekoek onderwerp van een aflevering van de wekelijkse strip in het vrouwentijdschrift Libelle. In het stripverhaal heeft Catootje geen trek in de boontjes die Jans voor het avondeten wil klaarmaken, maar juist wel in pannenkoeken.

Nadat opa Tromp aan Jans gevraagd heeft welke datum het is (29 november), vertelt hij dat dit Sint Pannekoek is. Dit is volgens hem een oude Rotterdamse traditie, waarbij de moeder van het gezin pannenkoeken bakt. De gezinsleden wachten volgens deze traditie op de thuiskomst van de heer des huizes met elk een pannenkoek op het hoofd en wensen hem bij binnenkomst “een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek” toe. Jans vindt het geweldig en gaat meteen bakken. Op het laatste plaatje zit iedereen met een pannenkoek op het hoofd aan de eettafel, terwijl vader Jan, net thuisgekomen, stomverbaasd toekijkt. Het oneigenlijke gebruik van het woord ‘Sint’ door de stripopa zou Jan Kruis hebben ontleend aan uitspraken van zijn vader. In 2015 breidde Kruis zijn idee uit met ‘Het evangelie van Sint Pannekoek‘, dat zich afspeelt in de 12e eeuw in een klooster aan de Rotte. Het verhaal gaat over de 15e verjaardag van de monnik Gerrit (de voornaam van opa Tromp). In oktober 2016 richtte Kruis met enkele aanhangers het Nationaal Comité Sint Pannekoek op. Tevens ontwierp Kruis dat jaar een ansichtkaart met bijpassende postzegel.

Links:
29 november: Sint Pannekoek!

Gegevens

Datum:
november 29
Evenement Categorieën:
,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud