Risicobeoordeling van PFAS via het eten van particuliere eieren in Nederland / Risk assessment of PFAS through consumption of home-produced eggs in the Netherlands – publication
Omdat aan een ei niet te zien is hoeveel PFAS erin zit, adviseert het RIVM om in heel Nederland geen particuliere eieren te eten. Het is nog niet duidelijk hoe PFAS in deze eieren komt en of er iets aan kan worden gedaan, dat wordt onderzocht het RIVM. Commerciële eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel worden gegeten, want daar zit veel minder PFAS in. Particuliere eieren komen van kippen die als hobby worden gehouden, bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen. Het RIVM deed de risicobeoordeling omdat in 2024 hoge hoeveelheden PFAS in particuliere eieren rond het bedrijf Chemours in Zuid-Holland waren gevonden. De typen PFAS in deze eieren waren anders dan het bedrijf gebruikte. Zo ontstond de vraag hoe het in de rest van het land zit. Het RIVM berekende hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren van 60 locaties, verspreid over heel Nederland. Deze hoeveelheden zijn vergeleken met de gezondheidskundige grenswaarde. Als mensen een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid. Via de eieren van 31 locaties krijgen mensen al meer PFAS binnen dan de gezondheidskundige grenswaarde als zij 1 ei of minder per week eten. Op 10 locaties kunnen ze maximaal 1 ei per week eten zonder over deze grenswaarde heen te gaan. Op 5 locaties is dit bij maximaal 2 eieren het geval, op 3 locaties bij maximaal 3 en op 2 locaties bij maximaal 4 eieren. Op 9 locaties kunnen mensen elke week meer dan 4 eieren eten zonder de grenswaarde te overschrijden. Mensen krijgen al veel PFAS binnen via voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen, komt daar bovenop. Het is daarom af te raden om producten te eten waar veel PFAS in zit, zoals particuliere eieren.
…bij A3veen.nl, sinds 29-04-2003 de webplek van Aaldrik Adrie (A3) van der Veen, met een weBLOG vol weetjes die het delen waard zijn, onder het motto: “Zie de wereld door de ogen van A3…”
A3veen.nl vraagt je toestemming omcookieste plaatsen op je computer, je kunt deze weigeren of (deels) accepteren middels nevenstaande knoppen. InstellingenACCEPTWEIGER
Privacy & Cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
In het hele land kan er veel Per- en PolyFluoralkylStoffen (PFAS) in particuliere eieren zitten, zo blijkt uit het onderzoek ‘Risk assessment of PFAS through consumption of home-produced eggs in the Netherlands‘, hierdoor kunnen mensen veel PFAS binnenkrijgen als zij deze eieren eten.
Omdat aan een ei niet te zien is hoeveel PFAS erin zit, adviseert het RIVM om in heel Nederland geen particuliere eieren te eten. Het is nog niet duidelijk hoe PFAS in deze eieren komt en of er iets aan kan worden gedaan, dat wordt onderzocht het RIVM. Commerciële eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel worden gegeten, want daar zit veel minder PFAS in. Particuliere eieren komen van kippen die als hobby worden gehouden, bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen. Het RIVM deed de risicobeoordeling omdat in 2024 hoge hoeveelheden PFAS in particuliere eieren rond het bedrijf Chemours in Zuid-Holland waren gevonden. De typen PFAS in deze eieren waren anders dan het bedrijf gebruikte. Zo ontstond de vraag hoe het in de rest van het land zit. Het RIVM berekende hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren van 60 locaties, verspreid over heel Nederland. Deze hoeveelheden zijn vergeleken met de gezondheidskundige grenswaarde. Als mensen een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid. Via de eieren van 31 locaties krijgen mensen al meer PFAS binnen dan de gezondheidskundige grenswaarde als zij 1 ei of minder per week eten. Op 10 locaties kunnen ze maximaal 1 ei per week eten zonder over deze grenswaarde heen te gaan. Op 5 locaties is dit bij maximaal 2 eieren het geval, op 3 locaties bij maximaal 3 en op 2 locaties bij maximaal 4 eieren. Op 9 locaties kunnen mensen elke week meer dan 4 eieren eten zonder de grenswaarde te overschrijden. Mensen krijgen al veel PFAS binnen via voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen, komt daar bovenop. Het is daarom af te raden om producten te eten waar veel PFAS in zit, zoals particuliere eieren.
Links:
RIVM adviseert geen particuliere eieren meer te eten
Gegevens
Locatie