Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

New Frontiers-programma / New Frontiers Program

19 januari 2006 - 19 januari 2037

Het New Frontiers-programma is een serie onbemande ruimtemissies die ondernomen worden door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Deze missies hebben als doel om verschillende planeten in het zonnestelsel te onderzoeken. Alleen de planeet Mars is hiervan uitgesloten, hiervoor was het Mars Scout Program in het leven geroepen. Kosten technisch zitten de missies van dit programma tussen die van het goedkopere Discoveryprogramma en die van het duurste programma Flagship in. Er zijn onder het New Frontiers-programma drie Missies onderweg of zeker van uitvoering:

  • New Horizons: een ruimtesonde die op 19 januari 2006 gelanceerd werd om onderzoek te doen naar de dwergplaneet Pluto en de Kuipergordel. New Horizons vloog in de zomer van 2015 langs Pluto en nam een groot aantal foto’s dat in het jaar daarop naar de aarde werd verzonden. Op 1 januari 2019 werd een flyby van kuipergordelobject Arrokoth uitgevoerd.
  • Juno-ruimtesonde: deze werd op vrijdag 5 augustus 2011 gelanceerd en doet sinds juli 2016 onderzoek naar de planeet Jupiter.
  • OSIRIS-REx: een ruimtesonde waarvan de lancering 8 september 2016 plaatsvond. OSIRIS-REx heeft planetoïde (101955) Bennu bestudeerd en in 2020 regoliet van de planetoïde verzameld om naar de aarde brengen (sample return-missie). De terugkeermodule met regoliet zal in 2023 landen.
  • Dragonfly: Op 27 juni 2019 werd een missie naar Titan aangekondigd. Dragonfly is een autonoom vliegende nucleaire drone die in 2026 wordt gelanceerd om vanaf 2034 op Titan foto’s te maken en metingen te uit te voeren.

Voor een vierde New Frontiers-missie waren er in 2013 een zestal missies of doelen voorgesteld:

  • Venus In-Situ Explorer: deze wordt op z’n vroegst in 2022 gelanceerd en zal na een landing op de planeet Venus onderzoek doen naar de samenstelling van de bodem.
  • Ocean exploratie op de manen Titan en/of Enceladus.
  • Een sondelanding en “sample return-missie” naar het Zuidpool-Aitken-bekken van de Maan..
  • Een missie waarbij een sonde de atmosfeer van Saturnus binnengaat.
  • Een ruimtesonde die de Trojanen van Jupiter bezoekt en onderzoekt.
  • Een “sample return-missie” van de kern van een komeet.

OSIRIS-REx:

De Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer oftewel OSIRIS-REx is de derde ruimtesonde van NASA‘s New Frontiers-programma. Deze werd gelanceerd op 8 september 2016, en heeft op 3 december 2018 een baan rond de planetoïde (101955) Bennu bereikt. Ze is na een periode van bijna twee jaar bestudering op 20 oktober 2020 om 22:13 UTC erop geland om er materiaal af te blazen en op te vangen en heeft dat op 24 september 2023 terug naar aarde gebracht. Met wetenschappelijk onderzoek van het buitenaards materiaal wil men meer te weten te komen van het ontstaan van ons zonnestelsel en van het leven op aarde. Na het loskoppelen van de terugkeermodule in de nabijheid van de Aarde zal de ruimtesonde verder gaan als OSIRIS-APEX en de planetoïde Apophis bezoeken. Deze nieuwe missie werd op 25 april 2022 bekendgemaakt. In 2029 zal Apophis vlak langs de Aarde scheren. Gedurende een periode van 18 maanden rond die passage zal de planetoïde en de invloed van de Aarde erop worden bestudeerd.

Links:
New Frontiers Program website

Of Titan and Methane

OSIRIS-REx mission – launch

NASA’s OSIRIS-REx asteroid sample return capsule landing / To Bennu and Back: Journey’s End

New Horizons / NASA’s Science Mission Directorate in Washington decided that it was best to extend operations for New Horizons

Gegevens

Begin:
19 januari 2006
Einde:
19 januari 2037
Evenement Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud