Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Internationaal ruimtestation / International Space Station (ISS)

20 november 1998 - 31 januari 2031

Het internationaal ruimtestation (afgekort ISS naar de Engelse naam International Space Station) is een ruimtestation dat in een baan om de Aarde draait en door verschillende landen wordt gebouwd, bemenst en bekostigd.

Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Gedurende de eerste twee decennia van de 21e eeuw is het station continu uitgebreid. In maart 2009 bevond het ruimtestation zich op een hoogte van ongeveer 355 km. Alle reeds geplaatste modules samen hebben een massa van 262,2 ton en een inhoud van ongeveer 574 m³.

De maximale maten zijn 52 m lang (van Zvezda tot Harmony/PMA-2), 92,7 meter breed (van S6 tot P6) en 27,4 m hoog. De zonnepanelen hebben een maximale spanwijdte van 73,2 meter. De bemanning bestaat uit drie vaste bemanningsleden. Elke dag daalt het vaartuig ongeveer honderd meter, waardoor continu moet worden gecorrigeerd. De gemiddelde snelheid bedraagt 27 744 km/h (7700 m/s). In ongeveer 91,2 minuten draait het ISS om de Aarde (de baanlengte is ongeveer 42 000 km). Overdag is de temperatuur aan boord van de woon- en werkvertrekken 26,9 °C.

In januari 2022 werd bekendgemaakt dat de regering Biden-Harris het doorgaan tot in 2031 van de activiteiten van het ruimtestation ISS zal blijven ondersteunen. Het ruimtestation zal dan uit zijn baan om de Aarde worden gehaald om het gecontroleerd neer te kunnen laten storten in de South Pacific Oceanic Uninhabited Area, bij Point Nemo. Als belangrijkste reden wordt het tegengaan van de vorming van ruimteschroot genoemd. Op 30 april 2022 maakte Roskosmos bekend zich in 2024 terug te trekken uit het ISS. Ze verlengen hun aandeel niet naar aanleiding van de sancties tegen Rusland en een lijst Russische individuen die door westerse landen werden opgelegd na de invasie van Rusland in Oekraïne. Op 26 juli 2022 werd de terugtrekking per 2024 bevestigd door Borisov, de nieuwe directeur van Roskosmos.

Al enkele jaren van tevoren zal begonnen worden de hoogte door afremmen geleidelijk te verminderen in plaats van deze door boosts op peil te houden. Er plannen om het ISS in de resterende tijd te commercialiseren. NASA heeft het Amerikaanse deel van het ISS in 2019 opengesteld voor betalende ruimtetoeristen en commerciële ruimtevaarders. Daarvoor worden ook nieuwe commerciële modules toegevoegd, zoals die van Axiom Space, die tezijnertijd zelfstandig verder gaan. Commerciële klanten moeten zelf de reis naar het ISS organiseren.

Links:
Website van het Amerikaanse ruimtelabaratorium

ISS op de website van NASA

ISS op de website van ESA

ISS rondleiding met Sunita Williams

Space Flight Destroys Your Red Blood Cells / Hemolysis contributes to anemia during long-duration space flight – publication

The Russia-Ukraine War Has Put Many Space Missions at Risk | Putin | World War 3 | NATO / Has Putin Doomed The International Space Station?

International Space Station – afspeellijst

Starlab Space Station

Gegevens

Begin:
20 november 1998
Einde:
31 januari 2031
Evenement Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud