Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

 

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

ING, Stop Fossiele Financiering – A10-blokkade

december 30 @ 12:00 - 17:00

Op zaterdag 30 december 2023 vanaf 12:00 blokkeert Extinction Rebellion de A10 ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor “De Schoen” in Amsterdam met de eis: ING, stop direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie.

De A10-blokkade wordt mede-georganiseerd door het campagneteam dat ook verantwoordelijk was voor de A12-blokkades. Extinction Rebellion zal de A10 niet vrijgeven voordat ING stopt met het financieren van klimaatontwrichting. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Klimaatrampen volgen elkaar in hoog tempo op, per dag moeten 20.000 kinderen op de vlucht slaan voor extreem weer. Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om 5,2 miljard dollar, zo maakte de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack bekend. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. Hiermee jaagt ING de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt zo een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.

De A10 blokkade wordt mede-georganiseerd door het campagneteam dat de StopFossieleSubsidie blokkades heeft georganiseerd in Den Haag. Tijdens deze campagne heeft XR 35 A12-blokkades georganiseerd, waarbij in totaal meer dan 12.000 mensen zijn gearresteerd. De acties hebben een aanzienlijke verschuiving veroorzaakt in de publieke opinie. Drie kwart van de Nederlanders staat nu achter het uitfaseren van fossiele subsidies en maar liefst een derde staat zelfs achter het per direct stoppen ervan, zoals de eis van XR luidt. Met de aangenomen Tweede Kamer-motie over scenario’s voor de afbouw van fossiele subsidies, zijn de A12-blokkades opgeschort. Het campagneteam heeft zich daarom aangesloten bij het ING-campagneteam van XR.

Links:
Extinction Rebellion (XR) gaat ring A10 blokkeren vanwege fossiele financiering ING

Halsema wil in gesprek met Extinction Rebellion over aangekondigde klimaatblokkade op A10

ING vindt plan XR snelwegblokkade Amsterdam ‘onaanvaardbaar’

Persconferentie: Extinction Rebellion escaleert strijd tegen fossiele financiering ING

Gegevens

Datum:
december 30
Tijd:
12:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud