Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Geen fossiele bestuurder als eurocommissaris – petitie

28 augustus 2023 - 22 november 2023

Een oud-Shell baas op een klimaatpost: Really?

Het tijdperk-Rutte is nog niet voorbij, ondanks de aankondiging van zijn vertrek. Ook -of juist- als demissionair premier, trekt hij op essentiële thema’s gewoon zijn eigen plan. Eerst door een mensonterende deal met Tunesië te sluiten om vluchtelingen te weren (Mensenrechtenorganisaties waren vernietigend over de migratiedeal met Tunesië). En nu, terwijl het kabinet demissionair is, draagt Rutte de geflopte CDA-leider Wopke Hoekstra voor als nieuwe EU-commissaris, op een cruciale post voor onze toekomst. Omdat Hoekstra de post van Frans Timmermans overneemt, zal hij vrijwel zeker beleid maken op het gebied van klimaat. Hoekstra, oud Shell-bestuurder, steunde KLM zonder blikken of blozen met een miljardenpakket en durfde het stikstofprobleem niet onder ogen te komen. Ondanks dat Hoekstra geen kennis, kunde noch wil heeft om een totale klimaatcatastrofe tegen te gaan, wordt juist hij voorgedragen als EU-commissaris.

We zitten middenin een klimaatcrisis, maar het kabinet geeft de voorkeur aan de carrières van haar bestuurders. De kritische rol van de Tweede Kamer wordt hierin gepasseerd, de nieuwe bestuurscultuur is een verhaal van niets. Als de politiek niet van haar laat horen, dan doen wij het. Onderteken de oproep aan de Tweede Kamer: verzet je tegen de kandidatuur van Hoekstra! Zes Kamerfracties hebben vragen gesteld bij de benoeming. Maar als wij ons sterk maken, kunnen ze de Kamer terugroepen van reces. En zo ook gelijk een eind maken aan de alleingang van onze demissionair premier. De komende verkiezingen gaan als het aan ons ligt over een ander bestuur, bestaanszekerheid, humaan vluchtelingenbeleid én klimaatrechtvaardigheid. En dat begint nu: geen ‘functie elders’ ten koste van de planeet.

Het is tijd voor een politiek die keuzes durft te maken, die integer handelt en haar burgers boven haar eigen belangen zet. En dat begint vandaag. Het tijdperk-Rutte is over, tijd dat we de politiek dat blijven inpeperen.

Links:
Geen fossiele bestuurder als eurocommissaris

Gegevens

Begin:
28 augustus 2023
Einde:
22 november 2023
Evenement Categorieën:
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud