Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

 

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Gaza−Israël oorlog van 2023 / October 2023 Gaza−Israel conflict

oktober 7 - november 30

By Ecrusized, influenced by user Rr016. – Own work, NYT, WSJ & Template map. Made using OpenTopoMap data., CC BY-SA 4.0

De Gaza-oorlog van 2023 / October 2023 Gaza−Israel conflict is een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict die begon op 7 oktober 2023, het wordt gekenmerkt door gewelddadigheden van Hamas-raketaanvallen op Israël en Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook.

In de ochtend van 7 oktober 2023 vuurde Hamas vanuit de Gazastrook honderden raketten op Israëlische plaatsen in de grensstreek af. Ook de steden Tel Aviv en Jeruzalem werden aangevallen. Hamas claimde meer dan 5000 rakketten op Israël te hebben afgeschoten. Volgens het Israëlische leger (IDF) betrof het meer dan 2200 projectielen. Naar schatting ongeveer 1000 Hamas-militanten staken de grens met Israël over, over land en via de lucht. Bij deze aanval werden onder andere tunnels en paragliders ingezet. Hamas-strijders drongen straten van verschillende grensdorpen binnen en namen Israëliërs in gijzeling. Een dag later maakte Ziad Nakhaleh van de Palestijnse Islamitische Jihad bekend dat zij meer dan dertig gijzelaars hebben. De militanten gingen vuurgevechten aan, onder meer in SderotOfakim en Be’eri. De militaire leider Mohammed Deif gaf aan deze aanval de naam Operatie al-Aqsa storm. Tijdens de eerste aanval werden ook een Israëlische militaire basis en een muziekfestival in de Negev-woestijn aangevallen door Hamas. Bij de Hamas-aanval op het muziekfestival Supernova festival in Re’im kwamen meer dan 260 festivalgangers om het leven.

Premier Benjamin Netanyahu sprak in reactie op het opvlammen van het conflict over een oorlogssituatie. De eerste dag werden er 22 doden en honderden gewonden gemeld, waaronder 280 in Beër Sjeva en 182 in Asjkelon. Het leger mobiliseerde reservisten die Hamas-strijders dienen op te sporen en die zich klaarstomen voor een tegenaanval. In totaal werden meer dan 300.000 Israëlische militaire reservisten opgeroepen, het grootste aantal ooit in de geschiedenis van het land. Onduidelijk is nog waarvoor de reservisten precies zullen worden ingezet. Vermoed wordt dat er door Israël snel een groot grondoffensief tegen Hamas in gang zal worden gezet. Mogelijk zal het Israëlische leger proberen om de hele Gazastrook te bezetten. Op 7 oktober begon Israël met een uitgebreide reeks luchtaanvallen op de Gazastrook. Daarbij werden militaire doelen van Hamas getroffen, maar vielen ook burgerslachtoffers. De Israëlische regering kondigde een totale blokkade van de Gazastrook aan. De toevoer van water, stroom, voedsel en medicijnen naar het gebied werd volledig stopgezet, volgens een bericht dat de Israëlische minister van Infrastructuur op X heeft geplaatst.

Israëlische troepen trokken zich intussen samen aan de grenzen van de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger waren alle door Hamas ingenomen grensdorpen weer in handen van het Israëlische leger, maar verschillende bronnen maakten op 9 oktober nog melding van zware vuurgevechten in de omgeving van S’derot. Op 8 oktober werden gevechten aan de Israëlisch-Libanese grens gemeld. Het ging om beschietingen door Hezbollah, die het Israëlische leger met raketaanvallen antwoordde. Een dag later meenden de leiders van Hamas en Hezbollah gesteund te worden door Iran. Iran ontkende betrokken te zijn bij het plan. Op 9 oktober werden ook nieuwe beschietingen in Zuid-Libanon gemeld. Israël beweerde in het gebied Hezbollah-militanten te hebben gedood. Hezbollah bevestigde de dood van drie strijders en Israël bevestigde de dood van een luitenant-kolonel. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt Israël ervan witte fosfor-munitie te hebben gebruikt bij militaire acties in Libanon op 10 oktober en in de Gazastrook op 11 oktober. De organisatie zegt dat te hebben vastgesteld op basis van ooggetuigen en videobeelden op sociale media.

Iedereen die in het noorden van de Gazastrook woont, moet zich binnen 24 uur verplaatsen naar het zuiden, zegt het IDF op 13 oktober. De Verenigde Naties waren eerder ingeseind. De oproep wordt gezien als een opmaat naar een Israëlisch grondoffensief. Volgens de VN komt het erop neer dat zo’n 1,1 miljoen mensen zich moeten verplaatsen. “De Verenigde Naties vinden het onmogelijk om zo’n verplaatsing te laten plaatsvinden zonder verwoestende humanitaire consequenties”, zegt de volkerenorganisatie. De VN roept Israël op om de oproep in te trekken, om zo “te voorkomen dat wat al een tragedie te noemen is, verandert in een ramp”. Israël reageert fel op de bezorgde reactie van de Verenigde Naties op de ontruimingsoproep en spreekt van “een schande”. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilan Erdan, zegt dat de waarschuwing bedoeld is om “de schade voor mensen die er niet bij betrokken zijn te minimaliseren” en haalt uit naar de VN. “Jarenlang heeft de VN genegeerd dat Hamas werd bewapend en dat Hamas de burgerbevolking en -infrastructuur van Gaza gebruikte als een verstopplek voor wapens en moordplannen”, aldus Erdan. “En nu staat de VN niet achter Israël, waarvan de bevolking is afgeslacht door Hamas-terroristen, maar leest het Israël de les.”


https://a3veen.tumblr.com/post/732324653937410048/how-should-we-talk-to-children-about-war

Links:
Hamas vuurt vanuit Gaza raketten af op Israël, vuurgevechten in zuiden

Oorlog Hamas-Israël

Chaos overspoelt Israëlische grensplaatsjes, Israëliërs gegijzeld en gemarteld

OCHA

Israël-Hamas oorlog: de laatste ontwikkelingen

Gemeente hijst internationale vredesvlag: ‘Steunbetuiging aan alle onschuldige slachtoffers’

Israel/ Palestine: UN urges parties to spare civilian lives | UN Human Rights Chief urges States to defuse “powder keg” situation in Israel and OPT, as incalculable suffering, massive death tolls take hold

Agenda – Zesdaagse Oorlog (1967) / 50 jaar Bezetting van Palestijns gebied door Israël

Your Questions About the Israel-Hamas War, Answered

‘Luie, domme politiek van Dilan Yesilgöz die campagne voert over de lijken in Israël en Palestina’

VN-baas waarschuwt Israël: Collectief straffen van Palestijnse bevolking is schending van mensenrechten

Petitie Oxfam Novib: Bescherm de burgers van Gaza, teken voor vrede en een einde aan het geweld

Petitie The Rights Forum: Den Haag, maak nú werk van vrede in Israël/Palestina

Nieuwsbericht Amnesty – Vijandelijkheden tussen Israël en Gaza: ongekende escalatie kost veel burgers het leven en het dodental stijgt

Essay OneWorld – Noem het conflict tussen Israël en Palestina wat het is: een bezetting

Podcast Johan Fretz – Terreuraanslagen Hamas in Israël, bombardementen in Gaza – Met schrijver Maurits de Bruijn

Analyse The Guardian – Israel-Palestine the real reason there’s still no peace

Interactieve Geschiedenis Kaart van B’Tselem en Forensic Architecture – Project Conquer and Divide

Oorlog Israël en Hamas

Israel-Gaza war – BBC live blog

Agenda – Israël/Palestina: stop onmiddellijk het bloedvergieten van kinderen – petitie

Neem stelling tegen de schending van de mensenrechten in Gaza – petitie

ITU condemns the communication blackout in Gaza and calls for life-saving access to networks to be restored

Israël legt VN-resolutie voor “humanitaire pauze” naast zich neer, maar kan dat zomaar? (VRT NWS)

Israel moves to “new phase” of war with Hamas in major incursion in Gaza (Axios)

The space for peace and Jewish-Arab solidarity is shrinking in wartime Israel (NPR)

UN General Assembly adopts Gaza resolution calling for immediate and sustained ‘humanitarian truce’ (UN News)

Hostilities in the Gaza Strip and Israel – reported impact | Day 23 (OCHA)

What is Gaza’s Ministry of Health and how does it calculate the war’s death toll? (AP)

Gaza has become a graveyard for thousands of children

Agenda – #CeasefireNow: Open Call for an Immediate Ceasefire in the Gaza Strip and Israel – petition

Nederland blijft Israël onderdelen leveren voor F35-jets die Gaza bombarderen

Operation Iron Swords | Operation Al-Aqsa Flood

Gegevens

Begin:
oktober 7
Einde:
november 30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:

Locatie

Gaza
Gaza, + Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud