Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

 

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Stop voedselspeculatie: voed mensen, geen banken! – petitie

23 juni 2022 - 31 december 2023

Vette winsten, magere maaltijden: sommigen verdienen snel geld door op financiële beurzen op maïs en graan te speculeren, terwijl anderen zich hierdoor geen brood meer kunnen veroorloven.

Sinds de aanval op Oekraïne is de speculatie op voedsel enorm toegenomen – alleen al in de eerste dagen van de oorlog zijn miljarden euro’s en dollars naar fondsen gegaan die speculeren op voedsel. Dit drijft de al stijgende voedselprijzen nog eens op een fatale manier verder op: op de wereldmarkt kost tarwe nu al ongeveer 50% meer dan aan het begin van het jaar!

“Er is geen enkele reden om mensen te laten verhongeren, er is genoeg voedsel om iedereen te voeden.” – Brian Liander, VN Wereldvoedselprogramma

Tegelijkertijd stromen de waarschuwingen over hongercrisissen binnen. Ethiopië, Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen staan nu op het hoogste alarmniveau. De VN waarschuwt dat 750.000 mensen met de hongerdood worden bedreigd. Er zijn verschillende oorzaken en sommige zijn moeilijk op te lossen: klimaatverandering, droogte, oorlog, de pandemie. Maar we kunnen nu een einde maken aan het gokken op de aandelenmarkten. Boeren hebben niets meer te zeggen over de prijs die ze willen voor hun producten. De speculanten bepalen de prijs en genieten van schaarste zodat de prijs kan worden opgedreven.

De EU zou de bestaande regels gewoon kunnen aanscherpen. Nadat beleggers de prijzen in 2007 en 2008 al hadden opgedreven, voerde de EU bovengrenzen in voor speculatie, de zogenaamde “positielimieten”. Met andere woorden, er werd bepaald hoeveel van deze financiële weddenschappen beleggers überhaupt mogen aangaan. Maar de bovengrenzen zijn veel te laks om speculatie daadwerkelijk aan banden te leggen. Dit blijkt uit de huidige ontwikkelingen.

Wanneer Duitsland, Frankrijk en de EU rond de tafel van de G7 zitten, moeten zij dat duidelijk maken: de bovengrenzen moeten strenger worden. Ook president Biden van de VS moet overtuigd worden, omdat er ook veel gespeculeerd wordt met voedselgrondstoffen op de beurs van Chicago. foodwatch NL lanceert daarom, samen met foodwatch Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk een gezamenlijke petitie. Zij willen de kwestie in de media en op de agenda van de G7 brengen. Hiervoor heeft foodwatch jullie nodig: help ons het gokken van de financiële industrie te stoppen! Laat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de staatshoofden van de G7 weten dat zij een einde moeten maken aan schadelijke speculatie!

Links:
Honger als verdienmodel

2022 Food Crises / Voedselcrisis

G20 2022

Samen maken we een einde aan honger als verdienmodel

Gegevens

Begin:
23 juni 2022
Einde:
december 31
Evenement Categorieën:
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud