Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Democratische Republiek Congo : confict (2012 – …)

8 maart 2012 - 31 december 2023

Congo (uitspr.: [ˈkɔŋɣo]), officieel de Democratische Republiek Congo, kortweg DRC (FransRépublique démocratique du Congo), is een land in centraal Afrika.

Ter onderscheiding van het gelijknamige buurland wordt de naam van de hoofdstad Kinshasa aan de naam van het land toegevoegd als Congo-Kinshasa (uitspr.: [ˌkɔŋɣo kɪnˈʃɑsa]). Congo grenst aan Congo-Brazzaville, de Centraal-Afrikaanse RepubliekZuid-SoedanOegandaRwandaBurundiTanzaniaZambiaAngola en de Angolese exclave Cabinda. Het is een voormalige Belgische kolonie die eerder het privébezit was van koning Leopold II van België. In de periode 1971-1997 werd het land Zaïre genoemd. Congo-Kinshasa heeft een bevolking van ongeveer 105 miljoen en is na Algerije het land met de grootste oppervlakte in Afrika.

In 2012 ontstond, deels vanuit het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP), een rebellie die zich “Mouvement du 23-Mars” (M23) noemde, en mogelijk onder leiding stond van de internationaal gezochte Bosco Ntaganda. De groep verzwakte door grote onenigheid in 2013, maar zou in 2022 toch weer de grootste bedreiging in Noord-Kivu worden. Exact 10 jaar na hun vorige opmars, toen ze ook de stad Goma zelf innamen, zijn de goed bewapende Tutsi-rebellen in 2022 opnieuw aan een offensief begonnen vanuit de heuvels aan de grens met Rwanda en Oeganda.

Ze lijken de stad Goma in het voorjaar van 2023 voorlopig alleen in een tanggreep te houden en concentreren zich op de grondstofrijke gebieden ten noorden en westen van de stad. Daar wordt elke dag slag geleverd, met als gevolg dat honderdduizenden burgers zijn gevlucht naar Goma. Velen niet voor de eerste keer. De M23 krijgen volgens de Verenigde Naties steun van buurland Rwanda, dat dat weerlegt.

Opnieuw is de lange vlakte ten westen van de miljoenenstad Goma veranderd in een groot tentenkamp. Zoals in 1994 en heel wat jaren sindsdien. Tussen het Kivumeer en de vulkaan Nyiragongo staan opnieuw witte en blauwe tentjes op het gras. Wederom zitten 400.000 mensen bijeengepakt en is cholera en diarree uitgebroken, want het meerwater is niet zuiver en in de harde ondergrond kunnen uitwerpselen moeilijk weg. De stad Goma is al wekenlang afgesloten van voedsel omdat de toegangswegen zijn geblokkeerd. Het Congolese leger, de VN-vredesmacht en een Oost-Afrikaanse interventiemacht staan erbij en kijken ernaar.

Naast oorlog teisteren sedert 4 mei 2023 stortbuien het oosten van de Democratische Republiek Congo, daardoor traden twee rivieren buiten hun oever en ontstonden landverschuivingen. Door de overstromingen zijn er ruim 400 doden en nog meer dan 5500 vermisten (10-10-2023).

Links:
Waarom er maar geen einde komt aan het lijden in Oost-Congo

Minimaal 36 doden bij aanslag in Oost-Congo

Gegevens

Begin:
8 maart 2012
Einde:
31 december 2023
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud