Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Collectieve rechtszaak voor tegen de Staat en tegen zorgverzekeraars

mei 30 - juli 31

Psychiatrisch patiënten, naasten en zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), verenigd in de stichting ‘Recht op GGZ‘, bereiden een collectieve rechtszaak voor tegen de Staat en tegen zorgverzekeraars.

In de ogen van deze belanghebbenden handelen de verzekeraars in strijd met hun wettelijke zorgplicht door onvoldoende ggz in te kopen. En de rijksoverheid stelt te weinig geld beschikbaar. Hierdoor zijn de wachtlijsten onaanvaardbaar lang geworden en worden de mensenrechten van deze patiënten geschonden, is de klacht. Concreet gaat het om het recht op leven en het recht op toegang tot gezondheidszorg. Eind vorig jaar waren er volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bijna 100.000 zogenoemde wachtplekken in de ggz. Omdat sommige mensen meerdere malen op een wachtlijst staan (de NZa denkt één op de vijf) gaat het waarschijnlijk om zo’n 78.000 patiënten. Iets meer dan de helft van die groep moet langer wachten dan volgens de geldende normen verantwoord is. Dat geldt het sterkst voor de mensen met de ernstige klachten, zoals trauma en depressieve stemmingsstoornissen. Het lange wachten veroorzaakt niet alleen veel persoonlijk leed; ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot, benadrukken de eisers. Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat elke maand extra op de wachtlijst de kans dat iemand op lange termijn weer aan het werk raakt met 2 procentpunt verlaagt.

Als de wachttijden met één maand kunnen worden teruggebracht, levert dit al meer dan 300 miljoen euro per jaar op, berekende VU-promovendus Roger Prudon. Volgens de NZa speelt onder meer de “arbeidsproblematiek” in de ggz een rol bij de filevorming in de ggz, maar psychiater Manon Kleijweg van stichting Recht op GGZ bestrijdt dat. Zij wijst onder meer op recent onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat begin dit jaar duizenden psychologen en psychiaters niet worden gecontracteerd door een zorgverzekeraar. In de visie van Kleijweg is de oorzaak van de lange wachtlijsten veel eerder te vinden in de ‘omzetplafonds’ die zorgverzekeraars ggz-instellingen opleggen. Vanaf 2012 hielden de verzekeraars daardoor jaarlijks zo’n 300 miljoen euro van het ggz-macrobudget over, bevestigde de Algemene Rekenkamer eerder in een rapport. Volgens het ministerie van VWS is dat inmiddels niet meer het geval. Worden die 300 miljoen volledig besteed, verdwijnen de wachtlijsten, is de stellige overtuiging van Kleijweg. Toen de minister besloot 30 miljoen euro toe te voegen aan het budget had dat meteen effect. Ggz-professionals ervaren voortdurend de gevolgen van die omzetplafonds.

Links:
Rechtszaak

Patiënten en zorgverleners dagen Staat en verzekeraars om lange wachtlijsten ggz

Gegevens

Begin:
mei 30
Einde:
juli 31
Evenement Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud