Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

AI: winstbejag vs. mensenrechten – petitie

5 september 2023 - 3 november 2023

Het tijdperk van artificiële intelligentie is aangebroken en ziet er veelbelovend uit — maar één factor zou alles kunnen verpesten.

En dat is winstbejag.

We hebben zoiets al eerder gezien: fossiele bedrijven hebben decennialang milieubeschermingsmaatregelen geblokkeerd om hun winstmarges te verhogen, zelfs toen ze op de hoogte waren van de gevaren. Hun roekeloze gedrag heeft geleid tot de klimaatverandering die nu het leven op aarde bedreigt. De bedreiging van AI staat nog in de kinderschoenen, maar is even ernstig: dit is de enige technologie die zelfstandig beslissingen kan nemen, ons zonder ons medeweten kan bespioneren, met ons kan communiceren en op een dag slimmer dan wij kan worden. Zal AI worden ingezet om onze levens beter te maken, of zal het worden ingezet om een handvol miljardairs nog rijker te maken?

Het antwoord op die vraag wordt momenteel in Europa besloten. Wetgevers zijn er aan het onderhandelen over de wetten rond AI. Het is niet verrassend (maar wel angstaanjagend) dat technologielobbyisten de politici proberen te overtuigen om mensenrechten achterwege te laten ten voordele van hun eigen winstmarges. We moeten hen tegenhouden! Als genoeg van ons tekenen, kunnen we de bevoegde ministers van Frankrijk en Duitsland het vuur aan de schenen leggen omdat ze winstbejag boven mensenrechten plaatsen, en het schandaal openbaar maken voordat hun volgende vergadering plaatsvindt. Maar we moeten snel zijn — ze komen al over enkele dagen samen!

Links:
AI: winstbejag vs. mensenrechten

Gegevens

Begin:
5 september 2023
Einde:
3 november 2023
Evenement Categorieën:
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image

Ga naar de inhoud