Agenda

Zie verleden, heden en toekomst door de ogen van A3…

 

Archief

Agenda’s

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Aanval van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach in 2023

19 september 2023 - 1 januari 2024

Aan de aanval van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach in 2023 ging een humanitaire crisis van negen maanden vooraf, waarin de enige toegangsweg tot de enclave Nagorno-Karabach, de Laçın-corridor, geblokkeerd was, waardoor er ernstige schaarste aan voedsel, medicijnen en andere goederen ontstond in de enclave.

Nagorno-Karabach is een enclave binnen Azerbeidzjan met één corridor naar Armenië. Formeel behoort dit gebied bij Azerbeidzjan, maar de facto is het sinds het einde van de Sovjet-Unie onafhankelijk. De bevolking bestaat voor het merendeel uit etnische Armeniërs. Op 19 september 2023 braken er gevechten tussen gewapende troepen van Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach uit. Aan het eind van die dag werden er 25 doden en 138 gewonden gemeld door de enclave. Er volgde vanuit Westerse landen scherpe kritiek op de Azerbeidzjaanse operatie. Rusland sprak zijn zorgen uit om de escalatie en riep op de wapens neer te leggen. Op 20 september werd op instigatie van Rusland overeengekomen dezelfde dag nog een staakt-het-vuren in te laten gaan op het middaguur die dag (UTC+4). Voorwaarde zou zijn dat het Karabachse leger zal ontwapenen.

Op 21 september begonnen de onderhandelingen tussen de autoriteiten van Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach over de toekomst van de regio. Uit vrees voor vervolging en etnische zuiveringen door Azerbeidzjan kwam een vluchtelingenstroom van tienduizenden etnische Armeniërs op gang richting Armenië via de Laçın-corridor, die hiervoor was opengesteld door de Azerbeidzjaanse autoriteiten. Anderhalve week na het Azerbeidsjzaans offensief waren volgens Armeense overheidsmedewerkers ruim 100.000 van de naar schatting 120.000 etnische Armeense bewoners uit Nagorno-Karabach gevlucht. De zelfverklaarde republiek Nagorno-Karabach zal per 1 januari 2024 ophouden te bestaan, zo heeft het bestuur van de Armeense enclave in Azerbeidzjan op 28 september 2023 bekendgemaakt.

Links:
Azerbeidzjan valt betwiste regio Nagorno-Karabach aan, volgens lokale autoriteiten zijn al 25 mensen omgekomen, onder wie enkele burgers

Strijd om Nagorno-Karabach

Gegevens

Begin:
september 19
Einde:
1 januari 2024
Evenement Categorieën:
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud