2010-05-08, Giro d’Italia

Proloog Giro 2010:
De eerste rit van de Giro 2010 op 08-05-2010 in Amsterdam kwam langs de voordeur van A3.

Afbeelding: Reclamekaravaan, klik erop voor vergroting

De Ronde:
De Ronde van Italië (Italiaans: Giro d’Italia) is een meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië. Ze is een van de drie Grote Rondes. De etappekoers werd voor het eerst verreden in 1909 en wordt sindsdien ieder jaar, uitgezonderd tijdens de jaren van de twee Wereldoorlogen, gehouden.

Afbeelding: Wielrenner, klik erop voor vergroting

Duur:
Net als de andere twee Grote Rondes (de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje) duurt de Ronde van Italië drieëntwintig dagen die in de meeste gevallen bestaat uit 21 etappes, inclusief een eventuele proloog en twee rustdagen. De laatste etappe van de etappekoers eindigde de laatste jaren meestal in Milaan.

Afbeelding: Wielrenner, klik erop voor vergroting

Populair:
De Giro, zoals de bijnaam van de Ronde van Italië luidt, wordt tegenwoordig na de Ronde van Frankrijk als de belangrijkste rittenkoers van de wereld gezien. Er zijn zelfs tijden geweest dat de ronde in populariteit op gelijke voet stond met de Ronde van Frankrijk.

Drukte, klik op afbeelding voor vergroting

Ceintuurbaan Amsterdam:
De proloog, die niet zo mocht heten omdat de rit net iets langer was dan de maximaal 8 kilometer, van editie 2010 voerde in Amsterdam via een grote omweg (zie onderstaande kaart) van het Museumplein naar het Olympisch Stadion. A3 had een eersteklas tribuneplek omdat de route door diens straat de Ceintuurbaan liep.

Routekaart, klik op afbeelding voor vergroting

Links:
La Gazzetta dello Sport, Giro d’Italia

Deel: