Zwarte gaten

Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets – geen deeltjes en zelfs geen licht – kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Rondom een zwart gat is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens fungeert, de zogeheten waarnemingshorizon. Vlak buiten deze waarnemingshorizon kan het licht nog net wel aan de enorme zwaartekracht ontsnappen. Volgens de kwantumveldentheorie is de waarnemingshorizon de plaats waar Hawkingstraling wordt gevormd.

First image of the shadow of a black hole (M87*) captured by the Event Horizon Telescope

Index:

Introductie
Zwarte gaten afspeellijst
Magnetisme
No, Stephen Hawking’s Black Hole Information Paradox Hasn’t Been Solved
Bedrohen kleine Schwarze Löcher unser Sonnensystem?
The most ancient supermassive black hole is bafflingly big
On dark stars, Planck cores and the nature of dark matter
Inventory of Black Holes
Schwarze Löcher – Ursprung unseres Lebens
Eindigheid
Gravitational Waves
Stephen Hawking’s Black Hole Theorem Confirmed by Gravitational Waves
Observations of the jet launching and collimation in Centaurus A
Zonnestelsel
Could we harness the power of a black hole?
Sagittarius A*
Fuzzballs
Onderzoek

Links

Introductie:
Zwarte gaten ontstaan wanneer zeer zware sterren aan het einde van hun levensloop ineenstorten. Nadat het zwarte gat is gevormd, neemt het meestal toe in grootte door materie uit de omgeving op te nemen. Wanneer een zwart gat samensmelt met andere zwarte gaten, kan er een superzwaar zwart gat ontstaan met een massa van miljarden zonsmassa’s (M). Aangenomen wordt dat de meeste sterrenstelsels een superzwaar zwart gat in hun centrum hebben. De aanwezigheid van een zwart gat kan worden afgeleid uit de interactie met andere materie en met elektromagnetische straling zoals zichtbaar licht. Materie die langs een zwart gat beweegt, kan bijvoorbeeld verstrooid worden tot een karakteristieke accretieschijf. Ook sterren die rondom een zwart gat draaien zijn mogelijke aanwijzingen: hun baan kan worden gebruikt om de massa en locatie van het zwarte gat te bepalen.

Zwarte gaten afspeellijst:

Magnetisme:


No, Stephen Hawking’s Black Hole Information Paradox Hasn’t Been Solved:

De Susskind-Hawking battle, ook wel de black-hole war genoemd, is het debat tussen Leonard Susskind en Stephen Hawking over de vraag of informatie die in een zwart gat valt voor altijd is verdwenen of in de een of andere vorm blijft bestaan, zelfs als het zwarte gat na miljarden jaren verdampt is.

De strijd begon in 1981 tijdens een bijeenkomst in San Francisco van vooraanstaande theoretische fysici. Naast Susskind en Stephen Hawking waren ook Gerard ‘t Hooft en een aantal andere grote wetenschappers aanwezig. De bijeenkomst was belegd om enkele fundamentele eigenschappen van elementaire deeltjes te ontrafelen. Bij die gelegenheid stelde Stephen Hawking dat de informatie van een deeltje dat door een zwart gat wordt opgeslokt voor altijd verloren is als het zwarte gat verdampt.

Susskind is het daar niet mee eens, omdat het indruist tegen een zeer fundamenteel principe: behoud van informatie. Informatie kan veranderen, vervormd worden of in kleine bits uiteenvallen, maar kan nooit verdwijnen. In zijn boek The Black Hole War[1] doet Susskind verslag van het debat dat meer dan 20 jaar duurt en dat uiteindelijk door Susskind wordt gewonnen.

Als informatie zou verdwijnen zou dit vergaande consequenties hebben: dit zou betekenen dat de kwantummechanica geen recht van bestaan meer had. De stelling van Hawking is een paradox: of de kwantummechanica of de relativiteitstheorie is onjuist. Tijdens de bijeenkomst in San Francisco kreeg Susskind weinig bijval, alleen ‘t Hooft was het met hem eens.


On dark stars, Planck cores and the nature of dark matter:

Inventory of Black Holes:

Schwarze Löcher – Ursprung unseres Lebens:

The black-hole area law:

Eindigheid:

Gravitational Waves:

Stephen Hawking’s Black Hole Theorem Confirmed by Gravitational Waves:

Observations of the jet launching and collimation in Centaurus A:

Zonnestelsel:

Could we harness the power of a black hole?:

Sagittarius A*:

https://a3veen.tumblr.com/post/684051537035755520/astronomers-reveal-first-image-of-the-black-hole
https://a3veen.tumblr.com/post/685616944142008320/bild-vom-gr%C3%B6%C3%9Ften-schwarzen-loch-unserer-galaxis

Fuzzballs:
Fuzzballs are theorized by some superstring theory scientists to be the true quantum description of black holes. The theory attempts to resolve two intractable problems that classic black holes pose for modern physics:

  1. The information paradox wherein the quantum information bound in in-falling matter and energy entirely disappears into a singularity; that is, the black hole would undergo zero physical change in its composition regardless of the nature of what fell into it.
  2. The singularity at the heart of the black hole, where conventional black hole theory says there is infinite spacetime curvature due to an infinitely intense gravitational field from a region of zero volume. Modern physics breaks down when such parameters are infinite and zero.[Note 1]

Fuzzball theory replaces the singularity at the heart of a black hole by positing that the entire region within the black hole’s event horizon is actually a ball of strings, which are advanced as the ultimate building blocks of matter and energy. Strings are thought to be bundles of energy vibrating in complex ways in both the three physical dimensions of space as well as in compact directions—extra dimensions interwoven in the quantum foam (also known as spacetime foam).

Onderzoek:

From black holes to quantum computing:

Links:
Agenda – Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration will present its first results in multiple simultaneous press conferences (TV webcast)

First Results from the Event Horizon Telescope to be Presented on April 10th

Brussels: European Comission Youtube Channel

Santiago: ALMA website

Taipei: Academia Sinica channel on Youtube

Tokyo: National Astronomical Observatory of Japan channels on Youtube

Washngton: US National Science Foundation Live Stream

Verwacht: eerste foto van een zwart gat

The physics of black holes (TV On-demand)

Famous Black Hole Shows Its Wobbly Past in New Movie

What happened before the Big Bang? / Did A Black Hole Give Birth To Our Universe?

Fuzzball (string theory)

Schwarzschild radius

Zwarte gaten – afspeellijst YouTube

Agenda – Is ‘Planet Nine’ Actually A Black Hole In The Solar System? / Searching for Black Holes in the Outer Solar System with LSST

Agenda – Fast-spinning black holes narrow the search for dark matter particles / Constraints on Ultralight Scalar Bosons within Black Hole Spin Measurements from the LIGO-Virgo GWTC-2 – publication

Broadband Multi-wavelength Properties of M87 during the 2017 Event Horizon Telescope Campaign

Agenda – #BlackHoleWeek

Agenda – The black hole at the center of the Milky Way is actually a mass of dark matter?

What is a black hole?

Hawking radiation calculator

Deel: