2012-11-01, Slaapapneu
Diagnose slaapapneu:
Na onderzoek wordt bevestigd dat A3 slaapapneu heeft.
Slaapapneu en therapie:
Slaapapneu (afkorting van slaapapneusyndroom) is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Iedereen heeft wel eens slaapapneu in zijn slaap, men spreekt van een slaapapneusyndroom (SAS) bij meer dan 5 stilstanden per uur. Bij A3 zijn gemiddeld 19 stilstanden gemeten, wat matig wordt genoemd. Na een onderbreking in het ademhalen volgt een periode van min of meer normaal ademen waarna er weer perioden van ademstilstand komen. Deze perioden kunnen relatief kort zijn en variëren van 15 tot 30 seconden.
Perioden langer dan 30 seconden komen ook voor, dan wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd. De hersenen geven het lichaam een signaal om wakker te worden. Na ontwaken, vaak met een schok, wordt de ademhaling weer hervat. De ademstilstanden kunnen gedurende de slaap zeer vaak voorkomen. Het klachtenpatroon van de patiënt kan bestaan uit een zeer onrustige slaap, niet uitgerust wakker worden, overdag in slaap vallen op onverwachte momenten en extreme vermoeidheid.
A3 heeft om de diagnose vast te stellen een nacht gelogeerd in een zogenaamd slaapcentrum van het OLVG ziekenhuis, het onderzoek dat daar wordt uitgevoerd noemt men polysomnografie. Hierbij worden tijdens de slaap diverse metingen uitgevoerd die met de ademhaling samenhangen, dat bleek een pijnloos onderzoek te zijn.
Door alle toestanden heeft A3 weinig geslapen, maar genoeg voor een goede meting. Ook diende gedurende een week een slaapdagboek te worden bijgehouden met daarin vragen over onder meer dutjes, naslaaptijd, waakperiodes, slaaplengte, slaapkwaliteit, gevoel bij het opstaan. De behandeling bestaat uit een therapie met mechanische ademhalingsondersteuning tijdens de slaap met een zogeheten CPAP ademapparaat. Deze zorgt er tijdens de slaap voor dat er geen ademstilstanden optreden.
Omruilactie:
2012-11-01, Slaapapneu https://t.co/QuadIiwEqB
— Aaldrik A3 van der Veen (@a3veen) January 18, 2022
|
Veiligheidsmelding Philips slaapapneu- en beademingsapparatuur https://t.co/9zjT03VBF1
|
Philips stuurt terugroepbericht uit https://t.co/hmCE4ebxKihttps://t.co/VAXgQgelPQ
2012-11-01, Slaapapneu https://t.co/s9M5rBBZT9https://t.co/lV8DoLFhYC
— Aaldrik A3 van der Veen (@a3veen) January 25, 2022
2012-11-01, Slaapapneu https://t.co/QuadIiwEqBhttps://t.co/CP3GdSVqFh
— Aaldrik A3 van der Veen (@a3veen) May 26, 2022
Op 27 maart 2023 is het niet betrouwbare CPAP apparaat omgewisseld.
Op 29 november 2023 komt A3 er achter dat ook het nieuwe slaapapneu-apparaat van Philips, de DreamStation 2, niet betrouwbaar lijkt, De apparaten kunnen brand, rook en brandplekken veroorzaken volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA.
Links:
OLVG
Philips meldt ‘urgent’ probleem met beademingsapparaat door softwarefout